O nouă moleculă descoperită în SUA ar putea ajuta la îmbunătăţirea recuperării inimii în urma unui infarct

O nouă moleculă descoperită în SUA ar putea ajuta la îmbunătăţirea recuperării inimii în urma unui infarct

O echipă de cercetători americani în domeniul medicinei reparative a descoperit un nou compus ce ar putea proteja ţesutul inimii dacă este administrat înainte de un infarct miocardic şi ar putea conserva celulele sănătoase când este administrat după acesta.

Fără oxigenul furnizat prin fluxul sanguin, celulele din inimă mor rapid. Un atac de cord ar putea reduce sângele şi oxigenul doar la o secţiune izolată de celule ale inimii - ceea ce se numeşte traumă hipoxic-ischemică, iar acele celule ce mor trimit semnale celor învecinate.

"Problema că zona ţesutului ce moare nu este izolată. Celulele afectate ale inimii încep să trimită semnale către celulele sănătoase, iar dauna devine mult mai mare", a spus Robert Gourdie, director la Fralin Biomedical Research Institute la VTC Center for Heart and Reparative Medicine Research şi profesor la Virginia Tech College of Engineering, citat de sciencedaily.com.

Oamenii de ştiinţă numesc uneori această răspândire a semnalelor traumelor către ţesutul sănătos un "efect al spectatorului".

Un studiu publicat în "Journal of the American Hearth Association" a arătat că o nouă moleculă dezvoltată de cercetătorii conduşi de Gourdi ar putea ajuta la conservarea ţesutului inimii în timpul şi după un atac de cord.

În urmă cu aproape zece ani, echipa lui Gourdie a descoperit un compus ce ţinteşte activitatea canalelor în membranele celulare responsabile de controlarea aspectelor efectului spectatorului.

Dar, compusul, numit alphaCT1, a avut de asemenea alte efecte benefice neaşteptate, în mod particular legate de vindecarea rănilor de la suprafaţa pielii.

"Am descoperit că a ajutat la reducerea inflamaţiei, a ajutat la vindecarea rănilor cronice ca ulcerul piciorului diabetic", a spus Gourdie.

Recunoscând potenţialul compusului, Gourdie împreună cu Gautam Ghatnekar, postdoctorand din laboratorul său, au fondat compania FirstString Research pentru a comercializa alphaCT1, ce se află acum în studii clinice de fază III pentru tratarea rănilor.

Între timp, Gourdie a încercat să înţeleagă cum funcţionează substanţa la nivel molecular. Cercetătorii au proiectat molecule cu mici diferenţe chimice faţă de molecula mamă, ce a dus la o descoperire neaşteptată. Una din variantele alphaCT1 - numită alphaCT11 - a arătat mai multă potenţă decât molecula mamă.

"AlphaCT11 pare să fie mai eficientă decât peptida originală în ceea ce priveşte protejarea inimii de traume ischemice similare cu cele care apar în timpul unui atac de cord. AlphaCT11 ar putea furniza baza unei noi metode de tratare a atacurile de cord şi de prevenire a răspândirii daunelor ce apar imediat după un atac de cord", a spus Gourdie.

Studiul arată că alphaCT11 oferă un efect robust de reducere a traumei, chiar şi când este administrată la 20 de minute după pierderea fluxului sanguin ce cauzează trauma ischemică. În faţa aceluiaşi test, peptida mamă nu a protejat inima când a fost administrată după trauma ischemică.

Cercetătorii au perfuzat inimi izolate ale şoarecilor de laborator, păstrând organul în viaţă. Studiile ulterioare vor examina cum funcţionează alphaCT11 la şoarecii vii.

De asemenea, Gourdie dezvoltă noi metode de livrare a alphaCT11 folosind mici stropi naturali de lipide numiţi exozomi.

viewscnt