Un mecanism de curăţare a celulelor creierului creşte posibilitatea de tratare a bolii Alzheimer. Plasticitatea autofagiei în celulele din creier numite astrocite îmbunătăţeşte eliminarea substanţelor care cauzează demenţa şi potenţialul de recuperare a funcţiilor cerebrale, sugerează un nou studiu. Astrocitele, celule non-neuronale, sunt propuse ca o nouă ţintă pentru tratamentul bolii Alzheimer. Noua cercetare este deosebit de semnificativă, deoarece se îndepărtează de abordarea tradiţională centrată pe neuroni, în dezvoltarea medicamentelor împotriva Alzheimer.
O echipă a laboratorului de cercetare a afecţiunilor creierului, de la Institutul Coreean de Ştiinţă şi Tehnologie (KIST), în colaborare cu Instituteul pentru ştiinţe de bază (IBS) şi facultatea de medicină a universităţii Boston Chobanian & Avedisian, a descoperit un nou mecanism pentru tratarea bolii Alzheimer, care implică astrocitele, propuse ca o nouă ţintă terapeutică.
Potrivit studiului, calea autofagiei în astrocite (celule non-neuronale din creier) elimină oligomerii de beta-amiloid (βA), proteine toxice care se găsesc în creierul pacienţilor cu Alzheimer şi recuperează memoria şi funcţiile cognitive.
Potrivit teoriei generale, maladia Alzheimer, o formă reprezentativă de demenţă senilă, apare atunci când proteinele toxice, cum ar fi βA, se agregă anormal şi se acumulează în creier, ducând la inflamaţie şi deteriorarea neuronilor, cauzând tulburări neurodegenerative. Deşi comunitatea ştiinţifică s-a concentrat mult timp pe rolul astrocitelor în eliminarea proteinelor toxice din jurul neuronilor, mecanismul exact a rămas necunoscut până acum.
Autofagia este un proces prin care celulele îşi descompun şi reciclează propriile componente pentru a menţine homeostazia.
Echipa de cercetare a analizat procesul de autofagie în astrocite şi a descoperit că, atunci când se acumulează proteine toxice sau apare inflamaţia în creierul pacienţilor cu Alzheimer, astrocitele răspund prin inducerea genelor care reglează autofagia.
Prin administrarea acestor gene asociate autofagiei în mod specific în astrocitele din modelele de şoareci cu Alzheimer, cercetătorii au observat recuperarea neuronilor deterioraţi.
Acest studiu a demonstrat că autofagia astrocitară reduce agregatele βA (aglomerări de proteine) şi îmbunătăţeşte memoria şi funcţiile cognitive.
În special, atunci când genele asociate autofagiei au fost exprimate în astrocitele din hipocampus, o regiune a creierului responsabilă de memorie, simptomele neuropatologice au fost reduse.
Cel mai semnificativ, acest studiu a arătat că plasticitatea autofagiei astrocitelor este implicată în eliminarea oligomerilor βA, o cauză majoră a patologiei Alzheimer, prezentând astfel o nouă cale terapeutică potenţială pentru tratarea acestei boli devastatoare.
Noua cercetare este deosebit de semnificativă, deoarece se îndepărtează de abordarea tradiţională centrată pe neuroni în dezvoltarea medicamentelor împotriva Alzheimer, identificând în schimb astrocitele (celule non-neuronale) ca o nouă potenţială ţintă de tratament.
„Constatările noastre arată că autofagia astrocitară restabileşte leziunile neuronale şi funcţiile cognitive în creierul demenţei. Sperăm că acest studiu va avansa cunoştinţele asupra mecanismelor celulare legate de autofagie şi va contribui la cercetările viitoare privind eliminarea deşeurilor de către astrocite şi menţinerea sănătăţii creierului”, au comentat autorii studiului.
Echipa de cercetare intenţionează să exploreze în continuare dezvoltarea de medicamente care pot spori funcţia autofagică a astrocitelor pentru a preveni sau atenua simptomele demenţei şi să efectueze studii preclinice în viitorul apropiat.