O specie până acum necunoscută de bacterie rezistentă la antibiotice, care face parte din aceeaşi familie cu E. coli şi Salmonella, a fost descoperită în Suedia în rana infectată a unui pacient.
Noua bacterie a fost detectată, şi apoi studiată de cercetători, la un pacient adult internat la spitalul Kungälv din Göteborg.
Din această cauză, autorii descoperirii au propus ca denumirea ştiinţifică a noii specii de bacterii să fie Scandinavium goeteborgense, arată un studiu prezentat săptămâna aceasta în publicaţia ştiinţifică Frontiers in Microbiology. Noua denumire ar putea fi validată în martie 2020.
Medicii de la spitalul din Göteborg au luat în 2014 mai multe probe din zona infectată a pacientului, care au fost apoi analizate la o clinică a Spitalului Universitar Sahlgrenska din acelaşi oraş suedez.
Bacteria a fost izolată şi cercetătorii au descoperit că aceasta face parte din familia Enterobacteriaceae.
Pentru identificarea exactă a noii specii, cercetătorii au avut nevoie, totuşi, de realizarea unor investigaţii şi analize complexe care au durat mai mulţi ani.
Astfel, folosind procedura Next Generation Sequencing (NGS) pentru analiza genomului bacteriei, cercetătorii au descoperit că este vorba de o nouă specie de bacterie, necunoscută până acum.
“Este un exemplu clar care arată cât de importantă este identificarea cauzelor directe ale unei infecţii. Dacă bacteria este identificată corect, medicii pot prescrie un anumit antibiotic în loc să se bazeze pe antibioticele cu spectru larg”, a afirmat unul dintre autorii studiului, Francisco Salvà Serra, cercetător în cadrul centrului pentru rezistenţa la antibiotice în cadrul Universităţii Göteborg, citat de sciencedaily.com.
“Antibioticele cu spectru larg favorizează dezvoltarea rezistenţei la antibiotice a bacteriilor, inclusiv a celor ce provoacă boli. Ca urmare, acest lucru reduce şansele de tratare a bolilor infecţioase”, a completat cercetătorul.
Specialiştii subliniază că este crucial să fie cunoscute bacteriile ce provoacă infecţii şi eficienţa sau ineficienţa antibioticelor pentru alegerea opţiunilor de tratament.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că rezistenţa la antibiotice reprezintă una dintre cele mai grave pericole pentru sănătate la nivel mondial.
Specialiştii avertizează că, în următorii 30 de ani, super-bacteriile ar putea ucide un om la fiecare 3 secunde, o situaţie apropiată de cea înregistrată în Evul Mediu.
În 2016, în Statele Unite a fost descoperită prima bacterie rezistentă la orice fel de antibiotic, o formă rară de E. coli.
Apariţia unor astfel de super-bacterii îi îngrijorează pe specialişti. Înainte de descoperirea penicilinei, în 1928, infecţiile bacteriene erau cea mai frecventă cauză a deceselor premature.