O nouă speranţă pentru pacienţii cu BPOC: terapia cu BiPAP

O nouă speranţă pentru pacienţii cu BPOC: terapia cu BiPAP

În fiecare an, peste 3 milioane de oameni mor în lumea întreagă din cauza BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică). O nouă speranţă pentru pacienţii cu BPOC o aduce terapia cu dispozitivul BiPAP, folosit pentru ventilarea noninvazivă în spital sau la domiciliu.

Echipa de cercetători a Clinicii Mayo descrie beneficiile terapiei de ventilaţie noninvazivă la domiciliu - care include un tip de BiPAP - pentru mulţi pacienţi cu BPOC, referindu-se inclusiv la mortalitatea mai redusă, la mai puţine internări în spital, la un risc mai mic de intubaţie. Pacienţii cu această boală, care utilizează BiPAP, au o respiraţie îmbunătăţită şi fac mai puţine vizite la urgenţă, susţin cercetătorii, potrivit siteului Medicalxpress.com.

„Deşi există dovezi ample care susţin utilizarea in spital a dispozitivelor de respiraţie, cum ar fi BiPAP, până acum, nu ştiam ce beneficii pot avea oamenii acasă când îi trimitem cu un nou  astfel de echipament. Au existat indicii că terapia la domiciliu ar putea fi benefică, dar există studii şi linii directoare contradictorii cu privire la ceea ce ar fi cel mai bine pentru pacienţii noştri”, a precizat dr. Michael Wilson, medic specializat în îngrijiri pulmonare şi critice la Clinica Mayo, conducătorul studiului.

În acest scop, echipa de cercetători a efectuat o metaanaliză, în care a examinat mai mult de 6.300 de citări şi a descoperit 33 de studii care evaluează rezultatele pentru 51.085 de pacienţi cu BPOC şi hipercapnie, care au fost urmăriţi cel puţin o lună în timp ce foloseau un ventilator noninvaziv acasă în timpul nopţii de somn.

Dintre aceşti pacienţi, cei care au folosit BiPAP au avut o mortalitate mai mică: de 29,2% faţă de 22,3%, care nu au utilizat acest dispozitiv.

În opinia doctorului Wilson, există unele beneficii clare în utilizarea dispozitivelor, cum ar fi BiPAP, dar cu toate acestea medicii trebuie să fie atenţi atunci când evaluează pacienţii cu BPOC care ar putea beneficia de această terapie.

,,Mai avem încă multe lucruri de învăţat despre setările acestor dispozitive care sunt cele mai bune pentru diferite tipuri de pacienţi. În plus, deşi multe studii din revizuirea noastră au inclus măsurători privind calitatea vieţii, nu am observat o îmbunătăţire. În timp ce unele studii au arătat o calitate mai bună a vieţii, alte studii nu au arătat nicio diferenţă. Pacienţii cu BPOC ar trebui să discute cu medicii pentru a vedea dacă un dispozitiv de respiraţie, cum ar fi un aparat BiPAP ar putea fi o alegere bună pentru ei. Pentru mulţi pacienţi, un astfel de dispozitiv poate oferi avantaje importante", e de părere dr. Michael Wilson.

Conform Asociaţiei Americane a Plămânului, BPOC este a treia principală cauză de deces în SUA, acolo unde peste 15 milioane de oameni trăiesc în prezent cu această boală. Tot americanii sunt cei care au descoperit că prevalenţa BPOC în rândul celor care trăiesc în mediul rural este 12%, dublă faţă de prevalenţa bolii în zonele urbane.

viewscnt