Un nou model computerizat dezvoltat în Statele Unite prezice modul în care ritmurile zilnice de sensibilitate la durere afectează percepţia durerii, atât la adulţii sănătoşi, cât şi la persoanele cu durere neuropată.
La fel cum procese precum metabolismul şi vitalitatea prezintă un ritm zilnic, sensibilitatea la durere se schimbă pe parcursul zilei.
Sensibilitatea este de obicei cea mai mare în mijlocul nopţii şi cea mai mică după amiază târziu. Oricum, acest ritm nu este valabil pentru persoanele cu durere neuropată, ce simt durere severă ca răspuns la un stimul nedureros în mod normal. Pentru aceşti pacienţi, cea mai mică sensibilitate la durere apare noaptea.
Mecanismele de la baza ritmului normal şi celui al durerii neuropate nu erau până acum clare. Pentru a obţine noi perspective asupra acestui mecanism, Jennifer Crodelle de la Universitatea din New York şi colegii săi au construit un model matematic ce simulează modul prin care durerea este transmisă de la un nerv la cornul dorsal al măduvei spinării, unde durerea este iniţial percepută.
Cercetătorii au descoperit că modelul a avut rezultate pozitive în reproducerea rezultatelor experimentale asupra sensibilităţii la durere şi a prezis modul în care aceste rezultate sunt afectate în timpul zilei.
De exemplu, prezice efectele din timpul zilei asupra inhibării durerii, fenomenul în care o persoană simte o ameliorare a durerii la aplicarea unei presiuni uşoare, cum ar fi strângerea unui deget scrântit.
De asemenea, modelul sugerează un mecanism potenţial pentru ritmul inversat al sensibilităţii pentru persoanele cu durere neuropată: o schimbare de la inhibare la excitare în conexiunile sinaptice dintre celulele nervoase. Această descoperire arată noi ţinte pentru studii experimentale ulterioare şi posibile tratamente.
"Rezultatele noastre reprezintă un pas înainte în înţelegerea modului în care ritmul zilnic al sensibilităţii la durere afectează procesarea normală a durerii în timpul zilei şi posibil modul în care ritmul zilnic poate avea rezultate pozitive asupra strategiilor de control al durerii în cadrele clinice. De exemplu, medicamente pentru ameliorarea durerii ar putea fi administrate corespunzător pe parcursul zilei şi astfel s-ar putea reduce cantitatea totală de medicamente necesare", a precizat Cordelle, citată de sciencedaily.com.