O nouă metodă de evaluare a bătăilor neregulate a inimii a depăşit abordarea utilizată în mod curent în unităţile de terapie de urgenţă unde sunt trataţi pacienţii cu accident vascular cerebral şi a reuşit să detecteze mult mai precis cazurile de fibrilaţie atrială.
Este important să se determine dacă pacienţii cu accident vascular cerebral prezintă, de asemenea, fibrilaţie atrială, iar noua tehnologie de monitorizare ar putea face acest proces mai uşor şi mai precis.
Tehnologia, numită Electrocardiomatrix, merge mai departe decât telemetria cardiacă standard prin examinarea unor cantităţi mari de date telemetrice într-un mod atât de detaliat şi de rapid încât depăşeşte capacitatea de analiză a unui om.
Electrocardiomatrix a fost foarte precis în identificarea celor cu fibrilaţie atrială în 260 de cazuri dintre cei 265 de pacienţii cu accident vascular cerebral ale căror date au fost analizate.
"Am validat utilizarea tehnologiei noastre într-un cadru clinic, iar Electrocardiomatrix a fost o metodă exactă pentru a determina dacă un supravieţuitor al unui accident vascular cerebral a avut episoade de fibrilaţie atrială. Identificarea mai exactă a fibrilaţiei atriale ar trebui să se traducă în mai multe accidente vasculare cerebrale prevenite", a declarat coinventatorul Electrocardiomatrix, Jimo Borjigin profesor asociat de neurologie şi fiziologie moleculară Universitatea din Michigan, citat de sciencedily.com.
Atunci când un pacient are fibliaţie atrială, bătăile neregulate ale inimii pot duce la colectarea de sânge în inimă, ceea ce poate formă un cheag care cauzează accident vascular cerebral.
Fibrilatia atrială este un factor de risc foarte important şi modificabil pentru accident vascular cerebral şi acest lucru face ca detectarea bătăilor neregulate ale inimii să fie o preocupare urgenţă pentru pacienţii cu accident vascular cerebral, mai afirmă autorii cercetării
Foarte important, metodă de identificare Electrocardiomatrix a fost extrem de precisă pentru cei 212 de pacienţi care nu aveau înregistra un istoric al bolii, acest grup fiind cel mai relevant din punct de vedere clinic, din cauza importanţei stabilirii dacă pacienţii cu accident vascular cerebral au suferit anterior de fibrilaţie atrială.
Electrocardiomatrix converteşte semnalele bidimensionale din ECG într-o imagine tridimensională care permite o inspecţie rapidă a tuturor bătăilor inimii colectate, ceea ce permite detectarea rapidă, precisă şi intuitivă a aritmiilor cardiace şi de asemenea, reduce la minimum confuzia cauzată de aritmiile false.
În plus Electrocardiomatrix are şi capacitatea de a capta variabilitatea redusă a frecvenţei cardiace la pacienţii alaţii în stadii critice.
Borjigin deţine un brevet personal pentru Electrocardiomatrix în Japonia în timp ce în SUA brevetul este deţinut de Universitatea din Michigan.