O posibilă asociere între naşterea prin cezariană şi autism, identificată de un studiu realizat în Suedia

O posibilă asociere între naşterea prin cezariană şi autism, identificată de un studiu realizat în Suedia

Rezultatele combinate ale 61 de studii efectuate în mai multe ţări sugerează că atunci când o femeie naşte prin cezariană, pericolul de autism este cu 33% mai mare la copii, iar riscurile de tulburări de deficit de atenţie şi hiperactivitate (ADHD) cresc cu 17%.

Analiza statistică, publicată pe 28 august în "JAMA Network Open", nu dovedeşte că existenţa unei cezariene provoacă în mod direct astfel de probleme. Alţi factori care îi determină pe medici să recomande o naştere prin metode chirurgicale a bebeluşului pot sta la baza legăturii.

Cercetătorii au colectat studii care acoperă peste 20 de milioane de naşteri din 1999 până în prezent şi au colectat date pentru a evalua riscurile asociate cu naşterea prin cezariană, care pot să nu fie evidente în studiile individuale mai mici.

Pentru a evalua tulburările de spectru autist, echipa, condusă de Tianyang Zhang de la Institutul Karolinska din Stockholm, a analizat datele de la 29 de populaţii de studiu, dintre care 17 au arătat un risc crescut suficient de mare pentru a fi semnificativ statistic, informează Reuters.

Printre bebeluşii femeilor care au avut naştere normală, de exemplu, rata autismului a fost de 0,8%, iar în cazul naşterilor prin cezariană cercetătorii au constatat o creştere de 33% ceea ce creşte rata de risc la 1,0%.

Pentru ADHD, cercetătorii au evaluat 14 populaţii de studiu, dintre care doar 5 au prezentat un risc semnificativ din punct de vedere statistic asociat cu cezariana, dar studiile au fost cele mai mari, având astfel o mai mare reprezentativitate.

Bebeluşii născuţi normal au avut un risc de ADHD de 2,4%, iar în cazul copiilor născuţi prin cezariană creşterea a fost de 17% a grupului ceea ce creşte rata de risc cu 0,4 puncte procentuale, până la 2,8%.

Cercetătorii au subliniat, totuşi că "studiul nu oferă dovezi irefutabile că naşterile prin cezariană provoacă tulburări neuropsihiatrice”.

Cu toate acestea, "rezultatele par să completeze rezultatele deja cunoscute ale riscurilor asociate cu naşterea prin cezariană şi sugerează utilizarea judicioasă a acestei proceduri", se mai arată în concluziile cercetării.

Există deja dovezi că copiii născuţi prin cezariană prezintă un risc mai mare de obezitate, alergii, diabet zaharat şi o formă de cancer de sânge şi măduvă osoasă cunoscută sub numele de leucemie limfoblastică acută.

Pe de altă parte, naşterea prin cezariană poate fi salvatoare.

Cu toate acestea, operaţia este suprautilizată în multe ţări, rata optimă fiind considerată de 10% pânăla 15%, din totalul naşterilor. Cu toate acestea, naşterile prin cezariană care erau de aproximativ 6% în 1990, la nivel mondial, au crescut la 21%, conform datelor din 2015.

viewscnt