O proteză experimentală detectează şi tratează cancerul de sân

O proteză experimentală detectează şi tratează cancerul de sân

Cercetătorii din China testează o proteză mamară experimentală, imprimată 3D, care poate detecta şi viza recidiva cancerului de sân.

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femeile din întreaga lume, reprezentând aproximativ 30% din cazurile de cancer malign nou diagnosticate la femei şi a doua cauză principală de deces în rândul pacientelor cu cancer.

Un tratament frecvent pentru cancerul de sân este chirurgia, care include rezecţia întregului sân (mastectomie) sau rezecţia parţială a sânului.

Reconstrucţia sânului este adesea efectuată pentru a reda forma sânului după intervenţia chirurgicală.

O echipă de cercetători din China, testează în prezent o proteză personalizată care pot detecta inteligent recidiva tumorală şi administra terapii.

Proteza conţine un gel realizat prin legarea unor substanţe chimice care răspund la prezenţa anumitor molecule care conţin oxigen şi care sunt indicatoare ale activităţii tumorale, potrivit unui raport publicat în revista Advanced Science

În experimentele de laborator, atunci când au fost prezente astfel de „specii reactive de oxigen”, protezele au eliberat RSL3, o moleculă mică care induce un tip de moarte programată a celulelor tumorale.

În experimentele pe şoareci, cercetătorii au îndepărtat tumorile de cancer de sân, dar au lăsat în urmă o cantitate mică de celule canceroase.

Ei au observat „efecte anti-cancer puternice şi pe termen lung” la şoarecii cărora li s-au implantat protezele experimentale, comparativ cu rezultatele observate la un grup de control, informează Reuters.

În continuare, cercetătorii speră să dezvolte o versiune îmbunătăţită a protezei, cu un gel care să conţină şi un medicament pentru chimioterapie sau imunoterapie şi să determine dacă gelul îşi poate păstra eficacitatea în protezele mamare pentru o perioadă relativ lungă de timp.

Testele pe oameni mai au însă de aşteptat. Cercetătorii notează totuşi că, deoarece dimensiunea şi forma protezei imprimate 3D pot fi personalizate, aceasta ar fi potrivită şi pentru pacienţii supuşi unor rezecţii parţiale.

viewscnt