O recentă descoperire ar putea ajuta la tratarea pneumoniei fatale, rezistente la medicamente şi a sepsisului

O recentă descoperire ar putea ajuta la tratarea pneumoniei fatale, rezistente la medicamente şi a sepsisului

Pneumonia bacteriană şi sepsisul sunt principalele cauze de spitalizare şi deces. Cercetătorii au descoperit acum că disfuncţionalitatea răspunsului imun al organismului la infecţia bacteriană poate fi o parte a problemei.

Specialiştii din cadrul diviziei de biologie a Universităţii de Stat din Kansas studiază modul în care interacţiunea dintre sistemul nervos şi sistemul imunitar, sau semnalizarea bilaterală, influenţează capacitatea organismului de a lupta împotriva pneumoniei cauzate de bacteria Gram-negativă cunoscută sub numele de Klebsiella pneumoniae carbapenem-rezistentă, (CRKP).

Cercetătorii şi-au publicat studiul, pe 6 septembrie, în revista Science Advances.

Bacteriile CRKP sunt cea mai frecventă cauză a infecţiilor pulmonare dobândite în spital şi contribuie major la sepsisul fatal indus de pneumonie sau sepsisul pneumonic în rândul pacienţilor spitalizaţi.

Centrele americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) consideră CRKP şi alte bacterii Gram-negative o ameninţare urgentă pentru sănătatea publică şi afirmă că este esenţial un tratament alternativ non-antibiotic pentru pneumonia Gram-negativă şi sepsisul pneumonic.

Acest nou studiu a investigat rolul semnalizării neuroimune în pneumonia bacteriană, concentrându-se pe neuronii senzoriali nociceptori care inervează plămânii - neuronii care mediază durerea - în timpul infecţiei pulmonare cu CRKP.

În mod normal, sistemul nervos senzorial protejează organismul prin detectarea şi răspunsul la stimuli nocivi. Cu toate acestea, studiul a arătat că, în timpul infecţiei pulmonare cu CRKP, sistemul nervos senzorial este dăunător, iar neuronii senzoriali care inervează plămânii, meniţi să apere împotriva pneumoniei şi sepsisului, par a fi vinovaţi.

„Studiul nostru a arătat că activarea nociceptorilor şi senzaţiile de durere, considerate în mod normal mecanisme critice de apărare, sporesc de fapt infecţia cu CRKP şi letalitatea pneumoniei”, a declarat Prabhu Raj Joshi, doctorand în microbiologie, care studiază rolul interacţiunilor neuroimune în pneumonia bacteriană şi sepsis.

Cercetătorii cred că CRKP ar putea utiliza activarea neuronilor nociceptorilor pentru a stabili infecţia şi a provoca boli grave, cum ar fi sepsisul.

Această descoperire i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să dezvolte un tratament sepsis non-antibiotic care vizează neuronii nociceptorilor sau blochează căile de semnalizare ale receptorilor lor.

Laboratorul colaborează în prezent cu alţi cercetători de la Universitatea din Kansas pentru a efectua un screening de mare capacitate al moleculelor mici şi a identifica cei mai puternici potenţiali inhibitori chimici ai semnalizării nociceptorilor pentru a fi utilizaţi ca tratament terapeutic pentru pneumonia Gram-negativă şi sepsis.

viewscnt