O reţea neuronală artificială care prevede în timp real riscul de leziuni renale, dezvoltată de cercetătorii britanici

O reţea neuronală artificială care prevede în timp real riscul de leziuni renale, dezvoltată de cercetătorii britanici

Un sistem de reţea neuronală dezvoltată pe baza inteligenţei artificiale, poate oferi o predicţie continuă a riscului de leziuni renale acute, folosind datele electronice de sănătate ale pacienţilor, raportează cercetătorii.

"Aceste descoperiri evidenţiază potenţialul tehnologiilor de inteligenţă artificială şi noi perspective prin care acestea pot sprijini practica clinică. Această nouă tehnică de predicţie clinică ar putea determina o modificarea a tratamentelor care ar putea trece de la o formă de îngrijire reactivă la una de îngrijire preventivă, oferind medicilor timp pentru a avea grijă de pacienţii lor şi a interveni înainte de deteriorarea rinchilor", a declarat pentru Reuters dr. Joseph R. Ledsam, de la DeepMind, Londra.

Algoritmii actuali pentru detectarea leziunilor renale acute se bazează pe modificările creatininei serice şi ale altor markeri care apar în organism în urma leziunii renale, ceea ce duce la întârzierea accesului la tratament.

Pentru a înlătura acest neajuns, dr. Ledsam şi colegii săi au dezvoltat o reţea neurală artificială recurentă,care monitorizează înregistrările electronice individuale de sănătate, procesează datele şi menţine o memorie internă a informaţiilor relevante şi avertizează asupra riscului de producere a leziunii renale acute în orice stadiu de severitate cu 48 de ore înainte ca acestea să aibă loc.

Noua metodă a prezis 55,8% din evenimentele de risc de leziune renală acută de orice gravitate care necesitau spitalizare cu până la 48 de ore în avans, cu un raport de două evenimente fals-pozitive pentru fiecare eveniment adevărat-pozitiv, au raportat cercetătorii la 31 iulie în revista Nature.

Dintre alertele fals pozitive realizate de modelul neuronalartificial, 24,9% au fost predicţii pozitive făcute chiar mai devreme decât intervalul de 48 de ore la pacienţii care au dezvoltat ulterior leziuni renale acute, iar 24,1% au fost previziuni care au apărut după ce un episod leziune renală acută pare să se fi rezolvat.

Modelul a prezis corect 84,3% din episoadele în care a fost necesară administrarea de dializă în spital sau în ambulatoriu în termen de 30 de zile de la debutul leziunilor renale acute şi 90,2% din cazurile în care administrarea periodică de dializă a fost programată în 90 de zile de la debutul leziunilor.

viewscnt