O scurtă perioadă de exerciţii fizice intense îmbunătăţeşte funcţionarea creierului, arată un studiu realizat în SUA

O scurtă perioadă de exerciţii fizice intense îmbunătăţeşte funcţionarea creierului, arată un studiu realizat în SUA

Un studiu realizat de cercetătorii de la Oregon Health & Science University (OHSU) din Portland, SUA, pe şoarecii de laborator a dus la descoperirea unei gene care este activată de scurte perioade de exerciţii fizice ;i care creşte legăturile dintre neuronii din hipocampus, regiunea creierului asociată cu învăţarea şi memoria.

"Exerciţiile fizice sunt ieftine şi este necesar să mergi la sală sau să alergi 10 km pe zi pentru a obţine aceste rezultate", a declarat coautorul studiului Gary Westbrook, profesor de Neurologie la OHSU, citat de sciencedaily.com.

Studiile anterioare efectuate la animale şi la oameni arată că exerciţiile regulate promovează sănătatea generală a creierului pentru că, de exemplu, o inimă sănătoasă oxigenează întregul corp, inclusiv creierul.

Pentru noua cercetare oamenii de ştiinţă au analizat în mod specific răspunsul creierului la un singur execiţiu fizic la care au fost supuşi soareciii de laborator sedentari. Aceştia au fost plasaţi pentru perioade scurte pe roţi de circulaţie, în care au alergat câţiva kilometri în două ore.

Studiul a constatat că perioadele scurte şi intense ale exerciţiului, echivalentul uman al unui meci de baschet săptămânal sau o plimbare de 4000 de paşi, au generat o creştere a sinapselor în hipocamp. Oamenii de ştiinţă au făcut descoperirea prin analiza genelor care au fost stimulate în neuronii activi în ​​timpul exerciţiilor fizice.

Astfel cercetătorii au remercat o genă, Mtss1L, care a fost în mare parte ignorată în studiile anterioare legate de creier.

Gena Mtss1L codifică o proteină care provoacă îndoirea membranei celulare, iar cercetătorii au descoperit că atunci când această genă este activată prin perioade scurte de exerciţii fizice, generează creşteri mici pe suprafaţa neuronilor cunoscute sub numele de spini denditrici pe care se formează sinapsele.

viewscnt