O terapie combinată ar putea oferi un tratament mai sigur şi mai eficient pentru cancerul colorectal

O terapie combinată ar putea oferi un tratament mai sigur şi mai eficient pentru cancerul colorectal

Cancerul colorectal este una dintre principalele cauze ale deceselor cauzate de cancer la nivel mondial. Pentru pacienţii cu boală metastatică, opţiunile de tratament sunt limitate, iar prognosticul este adesea slab. Un inhibitor multiplu de kinază, este unul dintre puţinele medicamente disponibile pentru aceşti pacienţi, însă utilizarea sa este împiedicată de o toxicitate semnificativă, care îi limitează beneficiile clinice.

Acum, cercetătorii de la Universitatea Alabama din Birmingham (UAB) au identificat o nouă combinaţie de tratament promiţătoare pentru cancerul colorectal metastatic, care sporeşte eficacitatea tratamentului existent, reducând în acelaşi timp efectele secundare dăunătoare.

Studiul, publicat în Journal of Experimental & Cancer Research, s-a axat pe asocierea unui medicament care îmbunătăţeşte modest supravieţuirea la pacienţii cu mCRC, şi care conduce adesea la toxicităţi severe, regorafenib, cu un inhibitor dual JAK/HDAC în doze mici. Cercetătorii au reuşit să sporească semnificativ activitatea anticancerigenă a medicamentului.

Echipa de cercetare a efectuat o serie de experimente folosind linii celulare de cancer colorectal, xenogrefe derivate din pacienţi şi modele de şoareci pentru a testa eficacitatea combinaţiei de terapie.

Ei au examinat efectele combinaţiei terapeutice asupra viabilităţii celulare, progresiei ciclului celular, apoptozei (moartea celulară programată) şi căilor de semnalizare moleculară. Totodată, echipa UAB a explorat modul în care tratamentul a influenţat răspunsul imun la tumori.

„Constatările studiului aduc speranţe pentru transpunerea acestei combinaţii într-un tratament accesibil pe scară largă pentru cancerul colorectal metastatic”, a declarat profesorul Upender Manne, de la UAB, care a condus cercetarea.

Terapia combinată a depăşit performanţele monoterapiei cu regorafenib  în mai multe măsurători. Aceasta a redus semnificativ viabilitatea celulelor tumorale, a indus oprirea ciclului celular în faza G0-G1 şi a promovat apoptoza.

Combinaţia a inhibat, de asemenea, căile moleculare cheie implicate în creşterea cancerului, inclusiv cele reglate de tirozin kinazele JAK (Janus kinaze), STAT3 şi EGFR.

În mod important, tratamentul a îmbunătăţit capacitatea sistemului imunitar de a viza tumora, după cum s-a observat din infiltrarea crescută a celulelor imunitare în micro mediul tumoral.

În modelele animale, terapia combinată a condus la o reducere semnificativă a creşterii tumorale şi a metastazelor.

Studiile farmacocinetice au arătat, de asemenea, că aceeaşi combinaţie a crescut biodisponibilitatea medicamentului regorafenib, ceea ce înseamnă că o cantitate mai mare de medicament a fost disponibilă pentru a-şi exercita efectele, ceea ce ar putea permite doze mai mici şi reducerea toxicităţii.

Concluziile studiului sugerează că terapia combinată cu acest medicament şi cu un inhibitor dual JAK/HDAC ar putea fi o abordare mai eficientă şi mai sigură pentru tratarea cancerului colorectal metastatic.

Rezultatele preclinice promiţătoare deschid calea pentru studii clinice care să evalueze potenţialul acestei terapii combinate la pacienţi. Dacă va avea succes, această abordare ar putea oferi o nouă speranţă pentru cei care se luptă cu cancerul colorectal avansat, oferind speranţa unor rezultate mai bune cu mai puţine efecte secundare.

viewscnt