O terapie experimentală cu alfa olipudaza, dezvoltată pentru o boală rară numită deficit de sfingomielinază acidă (ASMD), a înregistrat rezultate promiţătoare în studiile clinice.
Deficitul de sfingomielinază acidă (ASMD) este o boală rară, progresivă şi cu potenţial de a pune viaţa în pericol, pentru care nu există tratamente aprobate.
Alfa olipudaza este o sfingomielinază acidă umană recombinantă experimentală. Terapia a fost testată în două studii clinice separate care evaluează alfa olipudaza în tratamentul ASMD la pacienţii adulţi şi la pacienţii copii şi adolescenţi.
Alfa olipudaza este prima şi singura terapie de substituţie enzimatică experimentală aflată în stadiu avansat de dezvoltare, pentru tratamentul ASMD. În prezent nu există tratamente aprobate pentru ASMD.
„Aceste rezultate semnificative ale alfa olipudazei marchează un progres ştiinţific major pentru ASMD şi un important pas înainte în asigurarea unei posibile terapii pacienţilor adulţi şi copii şi adolescenţi care, în prezent, nu au opţiuni de tratament aprobate pentru această boală devastatoare,” a declarat John Reed, medic şi doctor în ştiinţe medicale, director general al departamentului de cercetare şi dezvoltare al companiei Sanofi.
Studiul clinic ASCEND - pacienţi adulţi cu ASMD
Studiul clinic ASCEND de fază 2/3, randomizat, a înrolat 36 pacienţi adulţi cu ASMD în 24 centre din 16 ţări. Pacienţii au primit fie placebo, fie alfa olipudază prin perfuzie intravenoasă la interval de 2 săptămâni, în doză de până la 3 mg/kg administrată la interval de 2 săptămâni, pe parcursul a 52 de săptămâni.i
Studiul clinic a cuprins două criterii de evaluare primare de eficacitate independente, pentru abordarea manifestărilor critice separate ale ASMD, boala pulmonară progresivă şi splina mărită, care sunt caracteristici clinice importante la pacienţii cu ASMD. Protocolul studiului defineşte rezultatul studiului ca fiind pozitiv dacă unul dintre criteriile de evaluare a fost îndeplinit independent.
A fost îndeplinit primul criteriu de evaluare primar independent, care măsoară îmbunătăţirea funcţiei pulmonare, folosind procentul predictiv al capacităţii de difuziune a monoxidului de carbon (DLco); prin urmare, ASCEND este declarat pozitiv.
Îmbunătăţirea relativă din momentul iniţial până în săptămâna 52 a fost de 22% pentru braţul cu alfa olipudază, comparativ cu 3% pentru braţul cu placebo. Diferenţa dintre cele două braţe de tratament (19%) a fost semnificativă statistic (p = 0,0004).
Celălalt criteriu de evaluare primar independent care măsoară efectul alfa olipudazei asupra dimensiunii splinei, evaluat ca modificare procentuală faţă de momentul iniţial în multipli ai volumului normal (MN) al splinei, a fost îndeplinit conform protocolului studiului.
Pentru braţul cu alfa olipudază, volumul splinei a fost redus cu 39,5%, comparativ cu o creştere de 0,5% în braţul cu placebo. Diferenţa dintre cele două braţe de tratament (40%) a fost semnificativă statistic (p<0,0001).
În perioada de 52 de săptămâni, toţi pacienţii din ambele braţe, cu placebo şi cu alfa olipudază, au prezentat cel puţin o reacţie adversă. Numărul de reacţii adverse a fost mai redus în braţul cu alfa olipudază (242 reacţii) comparativ cu braţul cu placebo (267 reacţii).
Reacţiile adverse severe au fost mai puţin frecvente în braţul cu alfa olipudază (3 reacţii) comparativ cu braţul cu placebo (13 reacţii).
Studiul clinic ASCEND-Peds - pacienţi copii şi adolescenţi cu ASMD
Studiul clinic de fază 2, deschis, cu un singur braţ, a înrolat 20 pacienţi copii şi adolescenţi (între naştere şi <18 ani) cu ASMD, din 6 ţări. Copiii cu afectare neurologică rapid progresivă au fost excluşi.
Obiectivul primar al studiului a fost evaluarea siguranţei şi tolerabilităţii alfa olipudazei la o doză de până la 3 mg/kg administrată intravenos la interval de 2 săptămâni, pe parcursul a 64 de săptămâni.ii
Pe parcursul perioadei de tratament de 64 de săptămâni, toţi pacienţii au prezentat cel puţin o reacţie adversă. Aceste reacţii au fost în mare parte uşoare şi moderate, un pacient a prezentat o reacţie adversă severă şi gravă (a se vedea mai jos) de tip anafilactic, care a fost considerată legată de alfa olipudază.
Au fost observate cinci reacţii adverse grave legate de tratament: două cazuri de creştere tranzitorie asimptomatică a alaninaminotransferazei (ALT) la un pacient, câte un caz de urticarie şi erupţie cutanată tranzitorie la un pacient şi o reacţie anafilactică la un pacient.
Niciun pacient nu a necesitat întreruperea permanentă a tratamentului din cauza unei reacţii adverse.
Rezultatele acestor studii clinice vor fi prezentate la viitoare întâlniri medicale şi vor reprezenta baza depunerilor de reglementare globale care sunt aşteptate să înceapă în a doua jumătate a anului 2021.
Denumită în mod tradiţional ca boala Niemann-Pick (NPD) tipul A şi tipul B, ASMD este o boală de stocare lizozomală, rară, progresivă şi cu potenţial de a pune viaţa în pericol care se datorează unei activităţi deficitare a enzimei sfingomielinaza acidă (ASM), care se găseşte în compartimentele speciale din celule numite lizozomi şi este necesară pentru descompunerea lipidelor numite sfingomielină.
Alfa olipudaza este o terapie de substituţie enzimatică experimentală concepută pentru a înlocui ASM deficitară sau defectă, permiţând descompunerea sfingomielinei. Alfa olipudaza este în prezent investigată pentru tratamentul ASMD tipul A/B şi B.