Femeile în vârstă, care au niveluri scăzute de vitamina D, pot avea mai multă durere după înlocuirea totală a genunchiului decât cele care au niveluri adecvate de nutrienţi, sugerează un nou studiu. Vitamina D este o parte importantă a unei diete sănătoase, iar beneficiile sale includ protejarea împotriva bolilor osoase şi menţinerea sănătăţii ţesuturilor moi.
Deficitul de estrogen, inactivitatea şi lipsa expunerii la soare au fost corelate cu deficitul de vitamina D la femeile aflate în perimenopauză. În timpul perimenopauzei, ovarele încep treptat să producă mai puţini estrogeni. Menopauza urmează în câţiva ani.
În acest studiu, cercetătorii chinezi au evaluat factorii care duc la apariţia durerii după înlocuirea totală a genunchiului la femeile aflate în postmenopauză. Operaţia este obişnuită şi sigură, dar multe femei au dureri după aceea. Autorii studiului au concluzionat că deficitul de vitamina D, fumatul şi un indice ridicat de masă corporală (IMC) sunt factori de risc independenţi pentru dureri moderate până la severe după operaţie.
„Aceste constatări evidenţiază oportunităţile pentru clinicieni de a aborda aceşti factori modificabili înainte ca femeile aflate în postmenopauză să fie supuse unor intervenţii chirurgicale de înlocuire a genunchiului”, a declarat dr. Stephanie Faubion, directorul medical al Societăţii de Menopauză din America de Nord.
Oamenii de ştiinţă au descoperit, de asemenea, o rată ridicată (67%) a deficitului de vitamina D la femeile aflate în postmenopauză programate pentru o intervenţie chirurgicală de înlocuire totală a genunchiului. Rezultatele se adaugă studiilor anterioare care leagă deficienţa de vitamina D de dezvoltarea osteoartritei, crampelor musculare, durerilor osoase, dificultăţilor la mers, scăderii densităţii minerale osoase şi fracturilor.
O astfel de cercetare ar putea ajuta furnizorii de sănătate să evalueze femeile aflate în postmenopauză înainte de intervenţii chirurgicale majore, au sugerat autorii studiului. Deficitul de vitamina D este o problemă majoră la nivel mondial. Se estimează că 60% dintre adulţi au niveluri insuficiente, sunt de părere cercetătorii.
Această vitamină este accesibilă oamenilor prin unele alimente care o conţin, suplimente şi chiar prin expunerea la soare. Sursele alimentare includ gălbenuş de ou, lapte, brânză, ficat de vită sau de viţel şi anumiţi peşti, cum ar fi somonul, stavridul, tonul şi sardinele. Alte alimente sunt îmbogăţite cu vitamina D, inclusiv anumite cereale, pâine, lapte de soia şi suc de portocale. Gustashaw recomandă ca oamenii să iasă la soare cel puţin 15 până la 30 de minute pe zi, dar spune că ar trebui să fie siguri că vor obţine o sursă constantă de vitamina D din dietă şi suplimente.
Adulţii ar trebui să primească minimum 600 UI de vitamina D în fiecare zi şi 800 UI dacă depăşesc vârsta de 70 de ani. Copiii ar trebui să primească 600 UI în fiecare zi. Şi sugarii până la vârsta de 12 luni ar trebui să primească 400 UI / zi.