Oamenii de ştiinţă au reuşit să vindece o pacientă cu diabet cu ajutorul unei terapii celulare în premieră

Oamenii de ştiinţă au reuşit să vindece o pacientă cu diabet cu ajutorul unei terapii celulare în premieră

Diabetul este o afecţiune cronică care afectează capacitatea organismului de a transforma alimentele în energie, ducând la complicaţii grave dacă nu este gestionat corespunzător. Tratamentele tradiţionale implică injecţii cu insulină şi monitorizare constantă, care pot fi împovărătoare pentru pacienţi. Într-un progres remarcabil, cercetătorii din China avansează terapia celulară pentru vindecarea diabetului, un domeniu emergent cunoscut sub numele de medicină regenerativă. Ei au anunţat că au reuşit vindecarea clinică a unei paciente cu diabet zaharat de tip 1, prin transplantul de insule celulare derivate din celule stem pluripotente induse chimic (insule CiPSC), potrivit unui studiu clinic publicat miercuri.

Diabetul este o afecţiune majoră, care ameninţă sănătatea populaţiei la nivel global. Diabetul de tip 1 este una dintre cele mai severe forme ale bolii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că, aproximativ 422 de milioane de persoane din lume suferă de diabet zaharat de tip 1, o tulburare autoimună în care sistemul imunitar atacă şi distruge în mod eronat propriile celule beta pancreatice producătoare de insulină, care reglează nivelul de zahăr din sânge.

Prin metodele actuale de tratament, este dificil să se obţină un control precis asupra glicemiei fapt care duce la multe complicaţii ce afectează calitatea vieţii pacienţilor.

Un grup de oameni de ştiinţă de la Laboratorul Changping din China (Spitalul Principal Central din Tianjin, Universitatea Peking), şi Hangzhou Reprogenix Biosciencea a folosit pentru prima dată terapia cu insule CiPSC şi au reuşit să vindece un caz de diabet zaharat de tip 1.

Rezultatele acestui studiu de caz au fost pulicate miercuri, 25 septembrie, în revista medicală Cell.

Terapia tradiţională bazată pe transplantul de insule celulare pancreatice (sau insulele Langerhans*, alcătuite din agregate de celule care se ocupă cu metabolismul glucozei, deoarece conţin celulele beta care produc insulină), poate uşura aceste probleme şi a demonstrat un progres evident ca strategie alternativă de tratament, însă, din cauza penuriei de donatori de pancreas, aplicarea metodei este limitată, explică Wang Shusen de la Spitalul Principal Central din Tianjin, unul dintre coautorii studiului.

În timpul studiului, o pacientă care suferea de 11 ani de diabet zaharat de tip 1, era complet dependentă de tratamentul cu insulină şi prezenta un control deficitar al glicemiei. După transplantul de insule CiPSC, organismul acesteia şi-a recăpătat capacitatea autonomă de reglare a glicemiei, informează agenţia chineză Xinhua.

La şaptezeci şi cinci de zile după transplant, pacienta a devenit independentă de insulină şi nu a mai avut nevoie de injecţii cu insulină timp de peste un an.

Examinările ulterioare au arătat că funcţia insulelor pancreatice ale pacientei a fost restabilită. Toţi markerii asociaţi cu diabetul au atins nivelurile unei persoane sănătoase, confirmând astfel vindecarea clinică a unui pacient zaharat cu diabet de tip 1.

Celulele stem pluripotente au o capacitate nelimitată de proliferare şi se pot diferenţia în toate tipurile funcţionale de celule, o calitate care face din ele „celulele-seminţe" ale medicinei regenerative, explică Deng Hongkui, directorul Centrului de Cercetare a Celulelor Stem din cadrul Universităţii Peking şi coautor al studiului.

Acestea există doar în primele stadii ale dezvoltării embrionare şi se diferenţiază apoi în diverse tipuri de celule adulte din organism, pierzându-şi astfel capacitatea de a fi „celule-universale".

Dacă acest proces natural este inversat, permiţând unor celule adulte profund diferenţiate să îşi recapete o stare pluripotentă similară cu cea din timpul dezvoltării embrionare timpurii, atunci ar putea fi posibil ca aceste „celule-universale" să fie utilizate pentru a pregăti celule şi ţesuturi umane in vitro pentru tratarea unor boli diverse cauzate de îmbătrânire, modificări patologice, accidente şi factori genetici.

Echipa de cercetători chinezi a reprogramat celule somatice umane în celule stem pluripotente prin reglarea unor mici molecule chimice, deschizând o nouă cale pentru obţinerea celulelor stem pluripotente umane. Pentru această cercetare, prof. Deng Hongkui a fost recompensat cu un premiu important pe anul 2024 (Future Science Prize).

Potrivit cercetătorului chinez, insulele CiPSC reprezintă o nouă sursă ce poate fi utilizată în terapiile de transplant pentru diabet, în timp ce reprogramarea chimică ar putea deveni o tehnologie centrală la nivel universal pentru a pregăti eficient diverse tipuri de celule funcţionale, deschizând drumul spre aplicarea pe scală largă a terapiei celulare pentru tratarea unor boli majore.

Diabetul în lume

Atlasul Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF 2021) raportează că 10,5% din populaţia adultă (20-79 de ani) suferea de diabet, iar aproape jumătate dintre aceştia nu ştiu că trăiesc cu această afecţiune.

Astfel, cifrele avansate de IDF arată că în 2021 erau aproximativ 537 de milioane de adulţi care trăiau cu diabet. Se estimează că numărul total de persoane care trăiesc cu diabet va creşte la 643 de milioane până în 2030 şi la 783 de milioane până în 2045, 1 din 8 adulţi, ceea ce reprezintă o creştere de 46%, de aceea noi tratamente care să reducă această povară sunt mai mult decât necesare.

China, are cel mai mare număr de pacienţi cu diabet la nivel mondial şi se confruntă cu o povară substanţială în materie de asistenţă medicală.

Potrivit IDF, 140 de milioane de persoane din China suferă de diabet, dintre care 40 de milioane depind de injecţii cu insulină pe tot parcursul vieţii. Această nouă terapie celulară ar putea reduce semnificativ această povară.

*Insulele lui Langerhans reprezintă o aglomerare de celule aflate în pancreasul endocrin, care măsoară presiunea sângelui şi produc o serie de hormoni, printre care insulina, pe care le eliberează în sânge. Au fost descoperite în anul 1868 de medicul german Paul Langerhans.

viewscnt