Oamenii de ştiinţă salută „noi modalităţi” de tratare a cancerului de sân

Oamenii de ştiinţă salută „noi modalităţi” de tratare a cancerului de sân

O echipă de cercetători, de la Universitatea Sharjah, din Emiratele Arabe Unite, spun că au veşti bune pentru pacienţii cu cancer de sân, în special pentru cei afectaţi de cele mai agresive tipuri ale tumorii maligne cunoscute sub numele de cancer de sân triplu-negativ.

Studiul, publicat în European Journal of Pharmacology, oferă „noi modalităţi de tratare a tipului special de cancer de sân numit cancer de sân triplu-negativ”, potrivit autorului corespondent al cercetării, profesorul Raafat El-Awady.

Cancerele de sân triplu-negative sunt mai agresive decât alte forme de cancer mamar, deoarece tind să crească şi să se răspândească rapid, au opţiuni limitate de tratament şi prezintă rezistenţă la terapiile disponibile.

„Cercetarea noastră a constatat că nivelurile ridicate de HDAC6 scad cantitatea de receptori de progesteron, făcând celulele cancerului de sân mai puţin receptive la terapiile hormonale”, adaugă profesorul El-Awady, farmacolog, într-un comunicat.

Implicaţiile cercetării s-ar putea extinde dincolo de laborator, oferind speranţe pentru opţiuni de tratament mai eficiente în lupta împotriva cancerului de sân agresiv, a precizat cercetătorul.

HDAC6 sau histone deacetilaza 6 influenţează o gamă largă de căi de semnalizare şi procese celulare în celulele canceroase, care implică răspunsul acestora la terapii şi metastaza cancerului, sau dezvoltarea creşterii maligne dincolo de locul primar al tumorii, în timp ce receptorii hormonali, precum estrogenul şi progesteronul, determină creşterea doar a unor tipuri de cancere de sân, care sunt dependente de hormoni.

Dar atunci când aceşti receptori nu funcţionează corect, potrivit profesorului El-Awady, pacienţii cu cancer de sân rămân deseori cu opţiuni limitate de tratament.

Prof. El-Awady a descris cancerul triplu la sân ca fiind „un tip (de cancer) căruia îi lipsesc aceşti receptori hormonali şi care este agresiv şi greu de tratat".

Receptorii hormonali, precum receptorii de estrogen şi progesteron, joacă un rol semnificativ în modul în care cancerul de sân se dezvoltă şi răspunde la tratamente.

„Atunci când aceşti receptori nu sunt exprimaţi sau nu funcţionează corect, pacienţii cu cancer de sân se luptă adesea să răspundă la terapiile hormonale comune, rămânând cu opţiuni limitate de tratament”.

Principalul obiectiv practic al cercetării a fost acela de a identifica o nouă strategie terapeutică pentru a spori sensibilitatea celulelor agresive ale cancerului de sân la terapiile hormonale, iar autorii evidenţiază HDAC6 ca potenţială ţintă terapeutică, demonstrând cum inhibarea acestei proteine poate restabili nivelul receptorilor de progesteron şi poate inversa rezistenţa la tratamentele hormonale.

„Prin identificarea rolului HDAC6, ne-am propus să oferim informaţii care ar putea deschide calea dezvoltării unor tratamente mai eficiente pentru pacienţi, în special pentru cei cu subtipuri de cancer de sân dificile de tratat”, spune profesorul El-Awady.

Oamenii de ştiinţă susţin că o modalitate optimă de a combate cancerul triplu negativ este utilizarea unui medicament cu capacitatea de a opri HDAC6, un proces care poate duce la o creştere a nivelului receptorilor de progesteron.

„Prin utilizarea unui medicament care blochează HDAC6, am reuşit să creştem nivelurile de receptori de progesteron în cancerul de sân care anterior lipseau. Această modificare a făcut celulele cancerului de sân mai sensibile la terapiile hormonale comune", a specificat cercetătorul.

„Aceste rezultate sugerează că ţintirea HDAC6 ar putea spori efectele terapiilor hormonale, oferind o nouă speranţă pentru pacienţi, în special pentru cei cu tipuri agresive, cum ar fi cancerul de sân triplu negativ, care este de obicei agresiv şi mai dificil de tratat”, a adăugat acesta.

Potrivit statisticilor, cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, cu 2.296.840 de cazuri noi de cancer de sân în 2022.

Dr. Wafaa Ramadan, specialist în medicină moleculară şi primul autor al studiului, a declarat că cercetarea se remarcă prin descoperirea faptului că nivelurile ridicate de HDAC6 sunt legate de cantităţile scăzute de receptori de progesteron din ţesuturile pacientelor cu cancer de sân.

„Acest lucru indică faptul că prezenţa HDAC6 activă duce la o reducere sau pierdere a receptorilor de progesteron cu rezistenţă ulterioară la terapiile anti-progesteron, şi, ceea ce este cel mai important, am constatat că prin blocarea HDAC6, celulele cancerului de sân au devenit mai sensibile la terapiile hormonale. Acest lucru este deosebit de important pentru tipurile de cancer de sân care sunt mai dificil de tratat, cum ar fi cancerul de sân triplu negativ”, a precizat el.

Cercetarea deschide noi căi pentru strategiile de tratare a cancerului de sân.

„Prin înţelegerea rolului HDAC6 în reglarea receptorilor hormonali, putem dezvolta potenţial terapii ţintite care sporesc eficienţa tratamentelor existente", comentează dr. Burcu Ilce, specialist în bioinformatică şi genomică funcţională şi coautor al studiului.

„Această abordare este crucială pentru pacienţii care ar putea să nu răspundă la terapiile hormonale standard, deoarece oferă o nouă cale de abordare a bolii. În consecinţă, ţintirea HDAC6 ar putea duce la rezultate mai bune ale tratamentului, la reducerea rezistenţei la terapii şi la îmbunătăţirea ratelor de supravieţuire pentru pacienţii cu forme dificile de cancer de sân”, adaugă prof. Maha Saber-Ayad, farmacolog clinician şi coautor.

Oamenii de ştiinţă speră ca aceste descoperiri vor avansa semnificativ terapia personalizată împotriva cancerului, oferind noi speranţe pentru pacienţii cu opţiuni limitate de tratament.

„Având în vedere accentul tot mai mare pus pe terapiile ţintite împotriva cancerului şi pe medicamentele epigenetice, este probabil ca societăţile farmaceutice şi firmele de biotehnologie să fie interesate să exploreze în continuare dezvoltarea şi testarea clinică a terapiilor ţintite HDAC6”, a indicat Varsha Menon, coautor şi asistent de cercetare.

Acest interes ar putea deschide calea spre accelerarea transpunerii unor astfel de cercetări în terapii cu impact pentru pacienţii cu cancer de sân, în special pentru cei cu tumori cu receptor hormonal negativ sau rezistent.

Prof. El-Awady notează că, odată ce rezultatele cercetării sunt transpuse în practica clinică prin ţintirea HDAC6, „acestea ar putea îmbunătăţi rezultatele tratamentului pentru pacienţii cu cancer mamar cu receptor hormonal negativ.

„Prin restabilirea sau creşterea expresiei receptorilor hormonali, această abordare ar putea oferi noi opţiuni terapeutice, îmbunătăţind eficacitatea tratamentului şi crescând potenţial ratele de supravieţuire pentru pacienţii care în prezent au răspunsuri limitate la terapiile hormonale convenţionale”, a adăugat dr. Iman Talaat, patolog şi coautor.

viewscnt