OncoGen Timişoara dezvoltă 11 vaccinuri pentru alergia la ambrozie

OncoGen Timişoara dezvoltă 11 vaccinuri pentru alergia la ambrozie

Partea de cercetare-dezvoltare pentru un set de 11 vaccinuri la alergia provocată de polenul de ambrozie a fost deja încheiată, anunţă Institutul OncoGen din Timişoara, care susţine că a dezvoltat cel mai inovativ set de vaccinuri de acest fel la nivel european. În prezent, vaccinurile se află în faza de microproducţie, iar următorul pas va fi începerea studiilor clinice.

Colectivul institutului timişorean studiază polenul de Ambrozia şi efectele acestuia asupra sănătăţii de peste 15 ani.

,,În 2008 am fost primul colectiv care a atras atenţia asupra acestui fenomen, al expunerii la polenul de Ambrozia şi al impactului negativ pe care îl are asupra stării de sănătate a populaţiei, inclusiv asupra copiilor. Am pus la punct cea mai mare bază de date de pacienţi alergici din România. Folosind datele furnizate în urma cercetărilor noastre s-a fundamentat partea medicală necesară legii privind combaterea Ambroziei (2018)”, a precizat prof. univ. dr. Virgil Păunescu, coordonatorul centrului OncoGen Timişoara, pe pagina sa de facebook.

Potrivit acestuia, la Timişoara, s-a reuşit pentru prima dată în România producerea alergenelor recombinate din polenul de Ambrozia.

,,Le-am testat şi suntem în faza de brevetare a două kituri de diagnostic molecular bazat pe alergene recombinate din polenul de ambrozia, unul de diagnostic serologic (care să crească specificitatea şi sensibilitatea testării pentru pacienţii al căror diagnostic nu este posibil prin testele actuale) şi unul de măsurare a prezenţei polenului de Ambrozia în aerul atmosferic”, a mai spus prof. univ. dr. Virgil Păunescu.

Având în vedere că pe baza testelor actuale de diagnostic se pierd aproximativ 10% dintre pacienţii alergici la Ambrosia, utilitatea dezvoltării unor kituri de diagnostic de mare precizie a sensibilizării la Ambrosia este foarte mare. De asemenea, dezvoltarea unor kituri de măsurare a prezenţei polenului de ambrozia în aerul atmosferic este necesară în condiţiile în care în prezent nu există un astfel de test pe piaţă.

Conform statisticilor, în jur de 500.000 de români sunt alergici la ambrozie. Coordonatorul centrului timişorean e de părere că 25% din populaţia ţării noastre suferă de diferite alergii, iar dintre aceştia 60% sunt alergici la Ambrozia. Specialiştii alergologi atrag atenţia însă că numărul acestora poate fi chiar mai mare, pentru că nu în toate cazurile aceste alegii sunt identificate exact, simptomele putând fi confundate cu simple răceli sau alte alergii. Un studiu preliminar efectuat la Spitalul Clinic Colentina în perioada 2017-2018 a relevat faptul că în Capitală sunt aproximativ 10.000 de persoane cu diferite forme de alergii confirmate la ambrozie.

Imunoterapia alergen-specifică, arma alergologului

Actualmente, imunoterapia alergen-specifică este considerată singura terapie care modifică evoluţia bolii, reorientând răspunsul imun al pacientului spre toleranţă.

,,Vaccinul pe care l-am dezvoltat este cel mai inovativ vaccin de acest gen la nivel european, deoarece conţine toate fragmentele alergenice esenţiale în dezvoltarea răspunsului imun. Este necesară trecerea la studii clinice, care implică costuri ridicate şi timp, dar ştim că alergologia moleculară este viitorul şi terapia bazată pe alergene recombinate poate fi soluţia pentru tratamentul bolilor alergice.(…) Avantajele acestui vaccin bazat pe tehnici moderne de biologie moleculară faţă de preparatele de imunoterapie alergen-specifică aflate pe piaţă constă în înalta sa specificitate, lipsa efectelor secundare induse de preparatele bazate pe extracte alergenice, numărul redus de administrări, ceea ce îl va face mult mai eficient, mai bine tolerat şi va creşte complianţa”, a precizat Virgil Păunescu.

Institutul OncoGen utilizează medicina de precizie, care este premergătoarea medicinei personalizate, la tehnologia vaccinurilor în cancer, la tehnologiile CAR-T şi CAR-NK, (celule imune manipulate genetic pentru a recunoaşte şi distruge specific celule tumorale) şi la tehnologia folosită la obţinerea vaccinului împotriva Covid-19. Centrul timişorean figurează pe lista OMS a centrelor din lumea întreagă care au în testare un vaccin anti Covid-19.

viewscnt