Oncologii nu oferă sfaturi pacienţilor cu privire la riscurile generate de stilul de viaţă, arată un studiu realizat în SUA

Oncologii nu oferă sfaturi pacienţilor cu privire la riscurile generate de stilul de viaţă, arată un studiu realizat în SUA

Oncologii nu recomandă decât rareori pacienţiilor să îşi schimbe stilul de viaţă care le-ar putea îmbunătăţi sănătatea generală şi, de asemenea, le-ar putea reduce riscul de recurenţă a bolilor, sugerează un nou studiu realizat în Statele Unite.

Studiul a constatat că medicii oncologi au fost mai reticenţi decât medicii de medicină generală să ofere sfaturi despre strategiile de promovare a sănătăţii, cum ar fi pierderea în greutate şi renunţarea la fumat, au raportat cercetătorii pe 26 august online în revista "Cancer".

"Cu oncologii reticenţi să ofere sfaturi despre schimbările de stil de viaţă, reponsabilitatea pentru deschiderea subiectului şi găsirea de modalităţi proprii de a aborda schimbările, revine pacienţilor", a declarat coautorul studiului Bonnie Spring, profesor de medicină preventivă, psihiatrie, psihologie şi sănătate publică şi director al Institute for Public Health and Medicine at Northwestern University's Feinberg School of Medicine în Chicago, citat de Reuters.

Din cauza acestei situaţii pacienţii trebuie să îşi dea singuri seama că stilul lor de viaţă, greutatea, activitatea lor fizică, sau fumatul au toate o influenţă mare asupra probabilităţii ca cancerul să reapară se mai arată în concluziile cercetării.

Pentru a investiga atitudinile oncologilor faţă de consilierea pacienţilor în priviinţa stilului de viaţă, cercetătorii au intervievat 91 de medici din nord-vestul SUA, inclusiv 30 de medici de medicină primară, 30 de oncologi şi 31 de medici din alte specialităţi (urologi, ginecologi şi dermatologi).

Nouăzeci la sută dintre medicii de îngrijire primară au declarat că recomandă pacienţilor schimbări în stilul de viaţă, cum ar fi reducerea greutăţii şi renunţarea la. Această situaţie a fost însă valabilă doar pentru 26,7% dintre medicii oncologi şi 9,7% pentru ceilalţi specialişti.

Ulterior cercetătorii au efectuat interviuri aprofundate cu 12 dintre medicii oncologi, care au menţionat o serie de motive care au determinat decizia lor de a nu oferi consiliere în ceea ce priveşte modificare stilului de viaţă al pacienţilor. Cel mai important şi des menţionat dintre acestea a fost că: medicii se tem că pacienţii nu vor fi capabili să facă schimbări în stilul de viaţă şi să continue să îşi ia medicamentele în mod corespunzător.

Tototdată unii dintre oncologii intervievaţi au crezut că controlul cancerului trebuie să fie preocuparea lor principală, iar alţii nu au fost convinşi de studiile care au arătat că factorii de viaţă ar putea afecta riscul recurenţei cancerului.

O altă concluzie a cercetării arată că atunci când oncologii au abordat subiectul modificării stilului de viaţă, de obicei, pacientul a fost cel care a deschis subiectul.

De asemenea, Spring consideră că rezultate similare ar fi găsite în toată ţara dacă s-ar efectua un studiu la nivel naţional.

viewscnt