Roboţii i-au devansat pe chirurgi în intervenţiile chirurgicale hepatice complexe, într-un nou studiu.
Operaţiile complicate la ficat ar putea fi efectuate cel mai bine prin chirurgie robotică, indică o nouă cercetare. Chirurgii de la un mare spital din New York au analizat 353 de operaţii efectuate între 2017 şi 2023 în care au fost îndepărtate părţi din ficatul pacientului, inclusiv 112 operaţii deschise efectuate prin incizii mari, 107 efectuate de chirurgi prin laparoscopie şi 134 efectuate de roboţi chirurgicali.
După luarea în considerare a factorilor de risc individuali ai pacienţilor şi a complexităţii fiecărui caz, pacienţii care au fost supuşi unor proceduri laparoscopic sau robotice au avut o durată medie de spitalizare mai scurtă cu 39% şi, respectiv, cu 43% şi şanse de complicaţii mai mici cu 89% şi 62% comparativ cu pacienţii care au suferit proceduri deschise, informează Reuters.
De asemenea, procedurile robotice au fost cu 87% mai puţin probabile decât operaţiile prin laparoscopie să necesite chirurgie deschisă în mijlocul operaţiei, potrivit unui raport publicat recent în revista Surgical Endoscopy.
În cazul operaţiilor efectuate pentru tumori maligne, şansele de margini curate, fără cancer lăsat în urmă, au fost similare indiferent de abordarea chirurgicală.
Pe parcursul perioadei de studiu, utilizarea roboţilor a crescut, iar chirurgii au fost capabili să preia cazurile mai dificile, au precizat autorii.
Studiul nu a fost unul randomizat şi astfel nu poate dovedi în mod concludent că chirurgia robotică este cea mai sigură pentru rezecţiile hepatice, dar, în timp ce abordările laparoscopic în general sunt cunoscute pentru a reduce pierderea de sânge, complicaţiile şi spitalizarea, acestea au fost mai puţin decât ideale în cazurile hepatice complexe, au subliniat cercetătorii.
„Trecerea la hepatectomia (rezecţia) robotică poate reduce acest decalaj de complexitate”, au concluzionat aceştia.