Poate ficatul să simtă când cineva se uită la televizor sau la telefon noaptea târziu? Aparent da, iar când această activitate este detectată, organul poate deregla ritmurile circadiene, făcându-te mai sensibil la problemele de sănătate.
Acesta este unul din rezultatele unor două noi studii de la Universitatea din California, realizat în colaborare cu Institutul pentru Cerectare în Biomedicină din Barcelona, Spania.
Studiile, au folosit şoarecii de laborator pentru a analiza reţeaua ”ceasurilor” interne ce reglează metabolismul. Chiar dacă cercetătorii au suspectat că ceasurile circadiene variate ale corpului ar putea opera independent de ceasul central din hipotalamusul creierului, nu au existat metoda de a testa teoria, conform autorului senior al unuia din studii, Paolo Sassone-Corsi profesor de biologie chimică la Universitatea din California, citat de sciencedialy.com.
Pentru a depăşi acest obstacol, oamenii de ştiinţă au învaţat cum să dezactiveze întregul sistem circadian al şoarecilor şi apoi să pornească ceasurile individuale. Pentru experimentele raportate, ei au activat ceasurile din ficat sau piele.
”Rezultatele au fost destul de surprinzătoare. Nimeni nu şi-a dat seama că ficatul sau pielea ar putea fi atât de direct afectate de lumină”, a mai spus Sassone-Corsi.
De exemplu, în ciuda opririi tuturor celorlalte ceasuri ale corpului, inclusiv ceasul creierului central, ficatul a ştiut cât este ceasul, a răspuns la schimbările de lumină când ziua a trecut la noapte şi a menţinut funcţiile critice, ca prepararea pentru digerarea mâncării la prânz şi transformarea glucozei în energie.
Cumva, ceasul circadian al ficatului a fost capabil să detecteze lumina, probabil prin semnale de la alte organe. Doar atunci când şoarecii au fost expuşi la întuneric constant ceasul ficatului s-a oprit din funcţionare.
”Implicaţiile viitoare ale descoperirilor noastre sunt vaste. Putem acum începe să descifrăm căile metabolice care ne controlează ritmurile circadiene, procesele de îmbătrânire şi bunăstarea generală”, a mai adăugat Sassone-Corsi.
Din cauza stilurilor de viaţă moderne, este uşor pentru sistemele circadiene ale oamenilor să devină confuze, iar acest lucru poate duce la depresie, alergii, îmbătrânire prematură, cancer şi alte probleme de sănătate.