Oamenii care fac exerciţii fizice în mod regulat pot fi mai puţin susceptibili să dezvolte cancer colorectal, sugerează un nou studiu.
În comparaţie cu persoanele cu mai puţină activitate fizică, persoanele care fac mai mult efort fizic sunt cu 23% mai puţin susceptibile de a dezvolta neoplazii precanceroase care uneori pot evolua în cancer colorectal. Şi cei care fac exerciţii fizice constante dar moderate sunt, de asemenea, cu 27% mai puţin decât cei sedentari să dezvolte cele mai agresive tipuri de neoplazii precanceroase.
La nivel global, cancerul colorectal reprezintă 10% din toate cazurile de cancer noi şi cauzează 9% din toate decesele produse de cancer.
"Acest rezultat ne oferă un sprijin puternic pentru promovarea exerciţiilor ca metodă de prevenire a neoplaziei colorectale. Există şi alte modalităţi pentru cei care nu sunt dispuşi sau incapabili să crească nivelul de activitate fizică pentru a-şi reduce riscul, inclusiv renunţarea la fumat, limitarea aportului de carne procesată şi menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase”, a declarat Martin Wong, cercetător la Universitatea din Hong Kong şi autorul principal al studiului, citat de Reuters.
Deşi cercetările anterioare au asociat exerciţiile fizice regulate cu un risc mai mic de cancer colorectal, cercetătorii nu aveau o imagine clară a relaţiei dintre activitatea fizică şi apariţia neoplaziilor precanceroase care se pot transforma în tumori, mai precizează autorii cercetării.
În studiul curent, mai multe exerciţii fizice au fost asociate de un risc mai mic de creştere colorectală precanceroasă atât la bărbaţi, cât şi la femei.
Este posibil că exerciţiile fizice obişnuite să ajute la reducerea riscului de tumori colorectale prin accelerarea digestiei, ceea ce ar reduce perioada de timp în care mucoasa intestinală este expusă agenţilor care provoacă acid sau cancer, se mai arată în concluziile studiului.
Activitatea fizică regulată poate ajuta, de asemenea, la prevenirea tumorilor colorectale prin îmbunătăţirea capacităţii organismului de a utiliza insulina pentru a transforma zaharurile din dietă în energie, reducând nivelul de zahăr din sânge.