Oamenii de ştiinţă oferă o posibilă explicaţie de ce unele persoane cu boala Alzheimer par să fie mai puţin predispuse să dezvolte anumite tipuri de cancer.
Un grup de cercetători din China a observat o incidenţă mai scăzută a cancerului colorectal la şoarecii cu simptome ale bolii Alzheimer. Descoperirile sugerează că simptomele bolii Alzheimer sunt strâns legate de compoziţia intestinului.
Atunci când şoarecii au primit un transplant de scaun de la un şoarece sănătos, rata lor de cancer la nivelul colonului şi rectului a revenit la normal.
În prezent, dovezile indică în mod clar că anumiţi microbi intestinali pot modela sistemul imunitar în moduri care au un impact asupra creierului.
Mai multe studii anterioare pe rozătoare au legat microbiomul intestinal de simptomele bolii Alzheimer. În cadrul unor experimente recente, s-a constatat că transplantul de materii fecale transmite probleme de memorie de la o rozătoare la alta.
Noua cercetare a investigat în continuare legătura strânsă dintre boala Alzheimer, microbiomul intestinal şi cancer.
Unele studii retrospective recente au constatat că riscul de cancer la pacienţii umani cu Alzheimer este redus la jumătate.
În acelaşi timp, riscul de apariţie a bolii Alzheimer la pacienţii cu cancer este redus cu 35 %. Dar cercetătorii nu au aflat până acum de ce se întâmplă acest lucru, şi de ce cancerul colorectal prezintă cele mai puternice asocieri cu Alzheimer.
Într-o serie de experimente realizate la Primul Spital al Universităţii de Medicină Hebei din China, cercetătorii au descoperit că şoarecii cu simptome asemănătoare cu cele ale bolii Alzheimer prezentau rezistenţă la cancerul de colon atunci când boala era indusă artificial.
Inflamaţia intestinală în rândul acestor şoareci părea să fie suprimată. Atunci când un transplant de fecale de la un şoarece sănătos, mai tânăr, a fost administrat şoarecilor cu simptome asemănătoare bolii Alzheimer, suprimarea inflamaţiei intestinale a fost crescută.
Pentru a înţelege ce bacterii din intestin sunt importante în acest caz, cercetătorii au prelevat probe din microbiomul modelelor animale şi au descoperit mai mulţi candidaţi, inclusiv o bacterie gram-negativă, numită Prevotella.
Atunci când şoarecii au fost trataţi cu bacteria Prevotella, intestinul a produs mai puţine celule imunitare proinflamatorii, chiar şi atunci când şoarecii au fost expuşi la agenţi patogeni periculoşi.
Răspunsul inflamator redus s-a produs probabil, în parte, deoarece intestinul era mai „permeabil” decât în mod obişnuit, explică cercetătorii, permiţând anumitor subproduse microbiene să intre mai uşor în circulaţie în organismul animalelor.
Cercetătorii cred că dezechilibrul microbiomului intestinal legat de îmbătrânire ar putea contribui la relaţia dintre boala Alzheimer şi cancerul colorectal.
Atunci când şoarecii au fost trataţi cu compuşi derivaţi din Prevotella, animalele au prezentat disfuncţii cognitive şi rezistenţă la dezvoltarea tumorilor în rect şi colon.
Multe studii au arătat că lipopolizaharidele (LPS) derivate din genul Prevotella sunt implicate în răspunsurile inflamatorii ale barierei mucoase, explică cercetătorii.
Prevotella bivia, de exemplu, produce concentraţii ridicate de LPS. Acestea pot crea un mediu toxic care dăunează neuronilor dopaminei, care joacă un rol în funcţia cognitivă şi funcţia motorie.
Un studiu clinic recent la om a găsit dovezi că transplantul de materii fecale, de exemplu, poate ameliora simptomele motorii ale bolii Parkinson, o afecţiune care este strâns legată de degenerarea neuronilor dopaminergici.
Întrucât inflamaţia este o componentă majoră a procesului de formare a tumorilor, este posibil ca proprietăţile anticancerigene în modelele de şoareci de Alzheimer „să provină din toleranţa inflamatorie intestinală indusă de câteva genuri bacteriene specifice din microbiomul intestinală”, scriu autorii studiului.
Tendinţele datelor epidemiologice au arătat anterior tipare între cancer şi Alzheimer, dar noua cercetare demonstrează acum un mecanism clar.
„Aceasta este o dovadă biologică/experimentală care susţine o relaţie inversă între incidenţa bolii Alzheimer şi cancerul colorectal”, concluzionează echipa în studiul recent publicat în revista PNAS.