Diabetul este o afecţiune cronică ce afectează capacitatea organismului de a transforma alimentele în energie, ducând la complicaţii grave dacă nu este gestionat corespunzător. Cercetătorii avertizează că expunerea mai timpurie şi mai îndelungată de-a lungul vieţii la un nivel ridicat de zahăr în sânge (glicemie) la adulţii tineri cu diabet zaharat de tip 2 poate creşte şi mai mult riscul de complicaţii şi poate scurta speranţa de viaţă.
Atât diabetul zaharat de tip 1, cât şi cel de tip 2 sunt caracterizate de un nivel al glucozei (adică al zaharului) în sânge peste limitele considerate normale pentru buna funcţionare a organismului.
Nivelul ridicat al glucozei din sânge poate fi cauzat fie de incapacitatea pancreasului de a produce insulina (diabet zaharat de tip 1), fie pentru că insulina produsă nu este eficientă (diabet zaharat de tip 2).
Cercetătorii de la universitatea Oxford au constatat acum, într-un nou studiu, că, persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 înainte de vârsta de 40 de ani prezintă un risc de deces de aproape patru ori mai mare decât populaţia generală.
Cercetări publicat miercuri în revista medicală The Lancet Diabetes & Endocrinology, au evaluat dacă complicaţiile şi ratele de mortalitate diferă în cazul diabetului zaharat de tip 2 cu debut mai tânăr în comparaţie cu cei care sunt diagnosticaţi la o vârstă mai înaintată.
Studiul a constatat că, în timp ce adulţii cu diabet dzaharat e tip 2 cu debut târziu au un risc de deces de o dată şi jumătate mai mare decât populaţia generală, acesta a fost mult mai mic decât riscul crescut de deces la persoanele care sunt diagnosticate la o vârstă mai tânără.
„În ultimii 30 de ani, numărul adulţilor tineri diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 2 a crescut semnificativ la nivel mondial”, a declarat joi, Amanda Adler, coautor şi profesor de medicină diabetică şi politici de sănătate la Universitatea Oxford, într-un comunicat.
Potrivit acesteia, dovezile de până acum sugerează că diabetul zaharat de tip 2 care debutează mai devreme (în tinereţe), caracterizat prin expunerea mai timpurie şi mai lungă la niveluri ridicate de glucoză din sânge, poate fi mai agresiv decât boala care debutează mai târziu.
Asta înseamnă o deteriorare mai rapidă a funcţiei celulelor βeta - celulele din pancreas care produc şi eliberează insulină - şi un risc mai mare de complicaţii, cum ar fi boli cardiovasculare şi renale, spun autorii studiului.
Vârsta mai tânără asociată cu un risc mai mare de complicaţii şi de deces
Cercetătorii au analizat studiul de referinţă UK Prospective Diabetes, urmărind 4.550 de participanţi cu vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani, care au fost nou diagnosticaţi cu diabet, pe o perioadă de 30 de ani.
Ei au constatat că persoanele care au fost diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 la o vârstă mai fragedă prezentau un risc mai mare de deces şi o rată mai mare de complicaţii legate de diabet, în special boli micro-vasculare, cum ar fi leziuni oculare şi insuficienţă renală.
O vârstă mai scăzută la diagnosticare a fost, de asemenea, asociată cu un control persistent mai slab al glicemiei.
„Datele noastre susţin necesitatea de a identifica în mod proactiv adulţii tineri cu diabet zaharat de tip 2 şi de a oferi îngrijire de înaltă calitate pe parcursul vieţii lor",a declarat autorul principal al studiului, dr. Beryl Lin de la Universitatea din Sydney, cercetător asociat onorific la departamentul de medicină Radcliffe al Universităţii Oxford.
Autorii au indicat necesitatea efectuării mai multor studii clinice la tineri pentru dezvoltarea de tratamente personalizate care să prevină sau să întârzie complicaţiile, cum ar fi bolile renale şi cardiace şi, în mod esenţial, să reducă riscul de deces prematur.
„Trebuie să înţelegem în special de ce adulţii tineri cu diabet zaharat de tip 2 prezintă riscuri mai mari de complicaţii şi cum putem identifica şi ajuta acest grup vulnerabil de persoane care trebuie să trăiască cu diabet pentru tot restul vieţii lor”, a adăugat dr. Lin.