Cercetările arată că terapia olfactivă poate reduce inflamaţia şi stimula sănătatea.
Cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţe Biologice Charlie Dunlop, în colaborare cu Centrul de cercetare în ştiinţe umaniste Oxford, dezvăluie o legătură puternică între pierderea simţului olfactiv şi inflamaţie într-un număr uimitor de 139 de afecţiuni medicale.
O cercetare recentă subliniază o legătură puţin cunoscută, dar care poate afecta viaţa: rolul pe care îl joacă simţul olfactiv în menţinerea sănătăţii fizice şi mentale.
Disfuncţia olfactivă, adesea respinsă ca un inconvenient minor, poate fi de fapt un semn timpuriu al diferitelor boli neurologice şi ale corpului, după cum indică această cercetare.
„Datele sunt deosebit de interesante, deoarece am constatat anterior că îmbogăţirea olfactivă poate îmbunătăţi memoria adulţilor în vârstă cu 226%”, a declarat într-un comunicat profesorul emerit Michael Leon, de la Universitatea Irvine, din California (UC Irvine)care a condus studiul.
„Acum ştim că aromele plăcute pot reduce inflamaţia, indicând potenţial mecanismul prin care astfel de arome pot îmbunătăţi sănătatea creierului”, spune cercetătorul.
Această descoperire, a adăugat el, ar putea avea implicaţii-cheie pentru atenuarea simptomelor şi, eventual, chiar reducerea apariţiei anumitor boli prin stimularea olfactivă terapeutică.
Studiul se adânceşte în urmărirea metodică a 139 de afecţiuni medicale asociate atât cu pierderea olfactivă, cât şi cu inflamaţia crescută, dezvăluind informaţii despre o cale comună care leagă aceşti factori.
Pierderea olfactivă, care precede adesea afecţiuni precum Alzheimer şi Parkinson, poate servi drept indicator timpuriu al debutului bolilor, permiţând abordări terapeutice mai proactive.
„A fost dificil să găsim studiile pentru atât de multe afecţiuni medicale”, a precizat prof. Leon, reflectând asupra complexităţii legăturii dintre pierderea olfactivă şi o gamă atât de largă de afecţiuni. Dificultatea, a adăugat el, subliniază importanţa acestor constatări în încadrarea sănătăţii olfactive ca parte integrantă a bunăstării generale.
Arătând modul în care îmbogăţirea olfactivă poate atenua inflamaţia, această cercetare pune bazele unor studii viitoare menite să exploreze utilizarea terapeutică a mirosului pentru a aborda o gamă mai largă de afecţiuni medicale.
„Va fi interesant să vedem dacă putem ameliora simptomele altor afecţiuni cu ajutorul îmbogăţirii olfactive”, a indicat dr. Leon.
Echipa lucrează acum la un dispozitiv care să ofere terapie olfactivă, care ar putea fi o modalitate nouă şi neinvazivă de îmbunătăţire a rezultatelor medicale.
Pe măsură ce ştiinţa continuă să descopere impactul profund al simţurilor noastre asupra sănătăţii, această cercetare evidenţiază o nevoie critică de studii suplimentare privind terapiile olfactive.
Studiul a fost publicat în octombrie, în revista Frontiers in Molecular Neuroscience.