Pierderea auzului este asociată cu declinul memoriei şi stresul psihologic, susţin cercetătorii japonezi

Pierderea auzului este asociată cu declinul memoriei şi stresul psihologic, susţin cercetătorii japonezi

O echipă de cercetători japonezi a descoperit că pierderea auzului este asociată cu pierderea memoriei, limitările activităţilor din aer liber şi stresul psihologic.

Pierderea auzului este a patra dizabilitate principală din lume. Boala se poate înrăutăţi prin complicaţii mintale, fizice şi sociale. Având în vedere că 90% din pierderile de auz sunt legate de vârstă, această povară este în creştere printre populaţiile vârstnice.

Auzul este legat integral de comunicare, iar pierderea auzului îngreunează comunicarea. Acest lucru creşte stresul şi de asemenea poate fi asociat cu un declin cognitiv şi demenţă.

O echipă de la Universitatea din Tsukuba a vrut să cerceteze relaţia dintre pierderea auzului şi alte boli la oamenii în vârstă. Au examinat trei zone cheie şi au descoperit că pierderea auzului a avut o legătură clară cu toate trei, în special cu pierderea memoriei.

Echipa a utilizat "Coprehensive Survey of Living Conditions of Japon", un chestionar la nivel naţional ce cuprinde mai mult de 220.000 de gospodării. De aici, cercetătorii au selectat pe 137.723 de participanţii cu vârsta de 65 de ani sau mai în vârstă cu şi fără demenţă.

"Japonia este ţara cu cea mai rapidă rată de îmbătrânire, iar acesta este un set de date larg şi cuprinzător legat de cetăţenii acesteia. A reprezentat o fundaţie solidă pentru examinarea coleraţiei dintre pierderea auzului şi trei probleme cheie: limitările activităţilor din aer liber, stresul psihologic şi pierderea memoriei", a spus autorul principal Masao Iwagami, citat de sciencedaily.com.

În jur de 9% din cei 137.723 de participanţi examinaţi au raportat pierderea auzului. De asemenea, răspunsurile lor au arătat că afecţiunea a crescut odată cu vârsta. Apoi, cercetătorii au ajustat factorii ca fumatul,consumul de alcool şi veniturile. Diferenţele dintre cei cu şi fără auz au fost destul de semnificative.

Din cei care au raportat limitări ale activităţilor din aer liber cum ar fi cumpărăturile sau călătoriile, au fost afectaţi 28,9% din cei fără auz, în comparaţie cu 9,5% din cei cu auz. Pentru stresul psihologic, rata a fost de 39,7% versus 19,3%. Pentru pierderea memoriei, 37,7% versus 5,2%. Acestea au fost independente de vârstă sau sex.

"Pierderea auzului reprezintă o povară enormă asupra persoanelor în vârstă din multe perspective, fizic şi mintal, cu activităţi limitate din viaţa de zi cu zi. O conştientizare mai puternică a acestei poveri va ajuta la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Măsurile ca aparatele auditive şi susţinerea socială din partea voluntarilor le-ar putea oferi de asemenea asistenţă", a spus co-autorul Yoko Kobayashi.

viewscnt