Hrănirea bebeluşilor în mod regulat cu piure de alune încă din primele luni de la naştere ar putea reduce riscul de a dezvolta alergii la arahide mai târziu, afirmă medicii de la King’s College London.
Într-un ghid de practică pentru furnizorii de servicii medicale, o echipă de pediatri şi specialişti în alergologie încurajează introducerea alunelor sub formă de piure sau sub formă de pudră încă de la vârsta de 4 luni pentru majoritatea bebeluşilor şi recomandă ca bebeluşii să fie expuşi în mod constant la cantităţi "substanţiale” de arahide din primii lor ani de viaţă.
În prealabil, starea de alergie a bebeluşului trebuie verificată în prealabil cu un medic, a declarat unul dintre autorii ghidului, dr. George du Toit de la King’s College citat de Reuters.
Introducerea produselor de arahide la domiciliu este cea mai potrivită pentru sugarii care nu au eczeme sau au doar o formă uşoară , susţin autorii cercetării.
Cea mai grea parte a punerii în aplicare a actualelor orientări cu privire la expunerea la arahide pentru bebeluşi este că "sunt o inversare completă a practicii anterioare de a întârzia expunerea de arahide”, ceea ce duce la o " rezistenţă din partea părinţilor cărora le este frică de ceea ce s-ar putea întampla dacă ar face asta acasă cu copii lor". Deoarece reacţiile alergice la arahide pot fi periculoase, medicii au sfătuit anterior părinţii să evite administrarea produselor din arahide bebeluşilor. Dar un studiu din 2015 a determinat o regândire a orientărilor, mai precizează autorii.
Studiul a inclus 640 de copii mai mici de 11 luni, fie cu alergie la ou sau cu eczeme - ambii factori de risc pentru dezvoltarea alergiei la arahide. Dar cercetătorii au descoperit că atunci când aceşti sugari cu risc ridicat au fost hrăniţi cu o cantitate mică de unt de arahide de 3 ori pe săptămână, doar 3% au continuat să dezvolte alergie la arahide după 5 ani, în timp ce 17% dintre copiii care au evitat arahide în perioada de pruncie au devenit alergici.
În ghidul de practică, o echipă de pediatri şi specialişti în alergologie recomandă introducerea proteinei din arahide bebeluşilor cu vârste cuprinse între 4 şi 6 luni sub formă de pastă, unt sau sub formă de pulbere ca unul dintre primele alimente în procesul de diversificare a hranei.
Metoda de introducere timpurie a fost testată şi cu alte alimente majore alergenice, cum ar fi laptele, oul, susanul, peştele şi grâul, dar efectul protector al introducerii precoce a acestor alimente în dieta unui copil a fost cel mai pronunţat în cazul alunelor şi al ouălelor , au remarcat experţii.
Părinţii trebuie avertizaţi să aibă grijă să nu apară vărsături, sufocare, erupţii cutanate, umflarea buzelor sau o neplăcere extremă pentru mâncare, ceea ce ar putea semnala debutul unei reacţii alergice. Dar foarte puţini sugari dezvoltă simptome mai severe, cum ar fi dificultăţi de respiraţie sau tensiune arterială scăzută, se mai arată în concluziile cercetării.