Polifenolii din sucul de rodii ar putea avea un efect protector asupra creierului fetuşilor cu restricţie de creştere intrauterină

Polifenolii din sucul de rodii ar putea avea un efect protector asupra creierului fetuşilor cu restricţie de creştere intrauterină

Cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital afirmă într-o lucrare publicată în "PLOS One" că descoperirile preliminare dintr-un studiu clinic efectuat asupra femeilor însărcinate ai căror bebeluşi au fost diagnosticaţi cu restricţie de creştere intrauterină au oferit dovezi că sucul de rodie consumat în timpul sarcinii poate avea un efect protectiv asupra creierului fetuşilor.

Autorii susţin că rezultatele cercetării au arătat că dezvoltarea şi conectivitatea cerebrale au fost mai bune la bebeluşii ale căror mame au consumat mai mult suc de rodii zilnic.

Nou născuţii, cu restricţie de creştere intrauterină se află la un risc crescut de traume cerebrale, iar abilitatea de a interveni înainte de naştere pentru a proteja creierul nou născutului ar putea preveni efectele adesea devastatoare ale traumelor cerebrale.

Un studiu mai mare este în curs de desfăşurare la Brigham pentru a valida aceste descoperiri.

"Studiul furnizează dovezi preliminarii ce sugerează efecte potenţial protective pentru nou născuţii expuşi la sucul de rodie în timp ce se află în uter. Aceste descoperiri vor fi urmte de cercetări ulterioare asupra efectelor potenţial neuroprotective ale polifenolilor asupra nou născuţilor aflaţi la un grad de risc ridicat, cum ar fi cei cu afecţiuni hipoxic-ischemice", a spus autorul studiului Terrie Inder, director la Department of Pediatric Newborn Medicine la Brigham, citat de sciencedaily.com.

În cazul restricţiei de creştere intrauterină, fetusul este mai mic decât ar trebui pentru vârsta gestaţională, de obicei din cauza problemelor plancentei, ce aduce oxigen şi nutrienţi la fetusul în creştere. Unul din 10 bebeluşi are restricţie de creştere intrauterină. Procesul naşterii în sine poate scădea ulterior fluxul sanguin sau oxigenul la copil, inclusiv în creierul acestuia. Dacă acest lucru este foarte sever, poate genera o afecţiune numită hipoxic-ischemică, ce contribuie la aproape un sfert din decesele nou născuţilor din toată lumea.

Polifenolii, ce includ acidul tanic şi elagitanine, fac parte dintr-o clasă de antioxidanţi găsiţi în multe alimente şi băuturi, inclusiv nuci, fructe de pădure, vin roşu şi ceaiuri. Sucul de rodii este în particular o sursă bogată de aceste molecule. Polifenolii traversează bariera sânge-creier, iar studii asupra animalelor au demonstrat efecte protective împotriva bolilor neurodegenerative. Până astăzi, niciun studiu clinic nu a evaluat însă efectele potenţiale ale consumului de suc de rodii de către femeile însărcinate pentru protejarea creierului bebeluşilor.

Studiul din prezent a fost realizat pe un număr de 78 de mame de la clinica de obstetrică de la Barnes-Jewish Hospital din St. Louis cu restricţie de creştere intrauterină diagnosticată la 24-43 de luni de gestaţie. Aleatoriu, femeile au primit 225 de grame de suc de rodii zilnic sau un tratament placebo fără folifenoli. Femeile au băut sucul zilnic de la începerea cercetării până la naştere. Echipa a măsurat câteva aspecte ale dezvoltării cerebrale şi ale traumelor, inclusiv macrostructura creierului bebeluşului, organizarea microstructurală şi conectivitatea funcţională.

Cercetătorii nu au observat diferenţe în macrostructura creierului, dar au găsit în schimb diferenţe regionale în microstructura substanţei albe şi în conectivitatea funcţională.

"Aceste măsurători ne-au arătat cum se dezvoltă funcţional creierul. Nu am văzut diferenţe în creşterea cerebrală şi creşterea bebeluşilor, dar am văzut îmbunătăţiri în reţele şi în dezvoltarea cerebrală măsurate prin fluxul sanguin şi prin dezvoltarea vizuală a creierului", a mai adugat Inder.

viewscnt