Expunerea pe termen lung la niveluri ridicate de poluare cauzată de gazele de eşapament ale vehiculelor este asociată cu o creştere de aproape două ori a riscului de degenerescenţă maculară la persoanele de peste 50 de ani, arată un studiu realizat în Taiwan.
Degenerescenţa maculară este o afecţiune neurodegenerativă care afectează partea de mijloc a retinei, cunoscută sub numele de maculă. Este una dintre cele mai frecvente cauze ale vederii slabe la persoanele în vârstă şi este cel mai probabil cauzată de o interacţiune între factorii de risc genetic şi de mediu.
Expunerea pe termen lung la poluarea aerului a fost asociată cu un risc crescut de afecţiuni, inclusiv boli respiratorii şi cardiovasculare, dar se ştiau mai puţine despre efectele sale asupra sănătăţii ochilor, scrie sciencedaily.com.
Pentru a vedea dacă şi în ce fel poluarea afectează şi sănătatea ochilor, cercetătorii din Taiwan au analizat datele naţionale privind asigurările de sănătate şi calitatea aerului, din 1998 până în 2010, pentru a vedea dacă ar putea exista o legătură între expunerea pe termen lung la poluanţii cum ar fi dioxidul de azot şi monoxidul de carbon (şi un nivel crescut risc de degenerescenţă maculară.
Întrucât boala este mai frecventă în rândul grupurilor de vârstă, cercetătorii s-au concentrat pe 39.819 de persoane cu vârsta peste 50 de ani, majoritatea trăind în zone extrem sau moderat urbanizate.
Deoarece există variaţii sezoniere ale nivelurilor de poluanţi ai aerului, cercetătorii au calculat o expunere medie anuală, care a fost clasificată în patru niveluri diferite.
În perioada de monitorizare, 1442 de persoane au dezvoltat degenerescenţă maculară.
După ce au luat în considerare alţi factori cu potenţial influent, cum ar fi vârsta, sexul, veniturile şi bolile subiacente, cei cu cel mai mare nivel de expunere la dioxid de azot (mai mult de 9825,5 ppb) au fost aproape de două ori (91%) mai expuşi riscului de a dezvolta degenerescenţă maculară decât persoanele expuse la cel mai scăzut nivel de poluare (mai puţin de 6563,2 ppb).
Şi persoanele care au fost expuse la cel mai ridicat nivel de monoxid de carbon (mai mult de 297,1 ppm) au înregistrat un risc cu 84% mai mare de a dezvolta degenerescenţă maculară decât cele expuse la cel mai scăzut nivel (mai puţin de 195,7 ppm).
Cea mai mare rată (5,8%) de degenerescenţă maculară recent diagnosticată a fost printre persoanele care trăiesc în zona cu cel mai mare nivel de expunere la monoxidul de carbon.
Acesta este primul studiu de acest fel care "demonstrează o asociere semnificativă între degenerescenţa maculară şi nivelurile ridicate de dioxid de azot şi monoxid de carbon".Cercetări recente au stabilit rolul negativ al dioxidului de azot asupra sănătăţii cardiovasculare şi neurologice şi, întrucât retina face parte din sistemul nervos central, există o explicaţie biologică plauzibilă pentru vulnerabilitatea să la acest poluant, se mai arată în concluziile cercetării.