Potenţialul terapiei TAT în tratamentul glioblastomului, indicat într-un studiu realizat în Australia

Potenţialul terapiei TAT în tratamentul glioblastomului, indicat într-un studiu realizat în Australia

O nouă abordare terapeutică pentru glioblastom, una dintre cele mai agresive tumori cerebrali maligne, a fost dezvoltată de o echipă de cercetători din Australia, având rezultate promiţătoare în studiile preclinice. 

Glioblastomul este o formă agresivă de cancer, rata medie actuală de supravieţuire a pacienţilor fiind în prezent de până la 18 luni.

Cercetătorii de la Universitatea Australiei de Sud (University of South Australia - UniSA) au realizat experimente folosind terapia ţintită alfa (TAT), după ce au analizat studii anterioare privind viabilitatea utilizării acestei metode în tratarea glioblastomului, arată un studiu publicat în Targeted Oncology.

Tratamentul standard actual pentru glioblastom este intervenţia chirurgicală, urmat de radioterapie şi chimioterapie. Însă ratele de supravieţuire la 5 ani sunt cuprinse între 5% şi 10%, ceea ce i-a stimulat pe oamenii de ştiinţă să caute metode alternative.

Glioblastomul este o formă agresivă de cancer, cu o rezistenţă ridicată la tratamentele existente, iar terapia TAT are potenţial pentru a creşte rata de supravieţuire, potrivit autorilor studiului.

"Spre deosebire de radioterapia cu fascicul extern, care furnizează radiaţii mai difuz pe un volum mai mare, TAT furnizează cantităţi mari de radiaţii letale tumorii la distanţă foarte scurtă, lovind ţinta fără a afecta semnificativ ţesutul sănătos din jur", se arată în studiu, publicat de doctorandul Maram El Sabri, prof. Eva Bezak şi prof. Frank Saran de la UniSA.

Astfel, particulele alfa utilizate în terapia TAT sunt de zece ori mai puternice decât radioterapia standard cu fotoni, ucigând celulele canceroase sau, cel puţin, încetinindu-le creşterea prin deteriorarea ADN-ului.

În cazul glioblastomului, tumora creşte foarte repede şi se răspândeşte dincolo de partea sa vizibilă, în ţesutul normal al creierului, ceea ce creşte dificultatea, pentru medicii oncologi, de a calcula doza optimă necesară pentru a distruge celulele canceroase.

În experimentele preclinice realizate de echipa de la UniSA, utilizarea TAT a crescut rata de supravieţuire cu 16,1% la tumorile nou-diagnosticate de glioblastom şi cu 36,4% la tumorile recurente. În plus, testele au sugerat o rată foarte scăzută de efecte adverse la pacienţi.

Prof. Eva Bezak, unul dintre autorii studiului, a precizat că utilizarea TAT împotriva glioblastomului a fost propusă în urmă cu 20 de ani de către prof. Barry Allen, un renumit om de ştiinţă australian, care a decedat în 2019 din cauza cancerului.

viewscnt