Primul vaccin din lume împotriva cancerului ovarian este dezvoltat în Marea Britanie

Primul vaccin din lume împotriva cancerului ovarian este dezvoltat în Marea Britanie

Primul vaccin din lume pentru prevenirea cancerului ovarian este în curs de dezvoltare în Regatul Unit şi ar putea salva mii de vieţi, putând eradica în cele din urmă boala, susţin cercetătorii.

Cercetătorii de la Oxford au primit finanţare de la Cancer Research UK pentru a crea primul vaccin din lume pentru prevenirea cancerului ovarian.

Laboratorul Oxford dezvoltă OvarianVax, un vaccin care învaţă sistemul imunitar să recunoască şi să atace primele stadii ale cancerului ovarian.

Speranţa este că vaccinul ar putea fi administrat femeilor în mod preventiv prin Sistemul Naţional de Sănătate britanic (NHS), sponsorizat de stat, cu scopul de a elimina boala, care ucide aproximativ 4.100 de femei numai în Regatul Unit în fiecare an.

Organizaţiile caritabile de luptă împotriva cancerului au salutat cercetarea ca având potenţialul de a salva mii de vieţi şi de a salva femeile cu o mutaţie a genei BRCA de la îndepărtarea ovarelor.

Vestea vine după ce la începutul acestui an s-a anunţat că oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford au obţinut finanţare pentru a dezvolta un vaccin care ar putea preveni cancerul pulmonar.

Experţii au comparat impactul potenţial al OvarianVax cu cel al vaccinului anti-HPV, care este pe cale să elimine cancerul de col uterin.

Profesorul Ahmed Ahmed, director al Laboratorului de celule pentru cancerul ovarian din cadrul Institutului de medicină moleculară, MRC Weatherall, de la Universitatea din Oxford, care conduce studiile de dezvoltare a vaccinului, a declarat într-un comunicat că speră că pacienţii din studiile clinice ar putea beneficia în termen de patru până la cinci ani, dar a adăugat că ar fi nevoie de „mulţi ani” pentru ca vaccinul să intre în uzul general.

Aesta a precizat că „în timp ce calendarul complet” pentru aprobarea unui vaccin „ar putea fi la mulţi ani distanţă”, „impactul pe care l-ar avea, dacă va avea succes, ar fi, sperăm, mult mai devreme”.

El a spus că, prin studiile clinice, ar spera să înceapă să vadă impactul vaccinului „în patru sau cinci ani asupra populaţiei sănătoase”.

În fiecare an, în Regatul Unit se înregistrează aproximativ 7.500 de cazuri noi de cancer ovarian, mutaţiile BRCA reprezentând între 5 şi 15 % din aceste cazuri.

Se ştie că femeile cu o mutaţie BRCA, printre care se numără şi actriţa Angelina Jolie, sunt expuse unui risc ridicat, iar în prezent se recomandă ca ovarele celor care au această genă să fie îndepărtate.

Prof. dr. Ahmed a declarat că persoanele purtătoare ale mutaţiei BRCA ar putea beneficia foarte mult de noul vaccin, deoarece „nu ar mai trebui să treacă prin operaţia de extirpare a ovarelor”.

Echipa de la Oxford va primi peste 600.000 de euro din partea Cancer Research UK pentru studiu în următorii trei ani, pentru a sprijini cercetarea de laborator privind vaccinul.

Multe dintre vaccinurile aflate în dezvoltare împotriva cancerului se bazează pe tehnologia construită în timpul Covid-19, care a accelerat acele lucrări.

Laboratorul Oxford va identifica ţinte celulare pentru vaccin şi va stabili ce proteine de pe suprafaţa celulelor cancerului ovarian în stadiu incipient sunt cel mai puternic recunoscute de sistemul imunitar şi cât de eficient ucide vaccinul mini modele de cancer ovarian în laborator.

Aceştia vor trece apoi la studii clinice pe oameni la femei cu mutaţii ale genei BRCA - care cresc masiv riscul de cancer ovarian - şi la femei sănătoase din populaţia generală pentru a vedea dacă boala poate fi prevenită.

Întrebat dacă vaccinul ar putea elimina cancerul ovarian prof. dr. Ahmed s-a declarat optimist. „Absolut - acesta ar fi obiectivul. Mai avem încă un drum lung de parcurs, dar este o perioadă foarte interesantă. Eu însumi sunt foarte optimist”.

Oamenii de ştiinţă speră că vaccinul creat va antrena sistemul imunitar să recunoască mai mult de 100 de proteine de pe suprafaţa celulelor canceroase ovariene, cunoscute sub denumirea de antigene asociate tumorii. După ce vaccinul va fi creat în laborator, se va trece la testarea sa pe pacienţi cu această boală.

Următoarea etapă ar fi includerea femeilor cu mutaţii BRCA, alături de femei din populaţia mai largă, fără boala cunoscută, pentru a vedea dacă vaccinul ar fi potrivit pentru ambele grupuri în prevenirea cancerului ovarian.

viewscnt