Primul vaccin pentru protejarea persoanelor în vârstă împotriva virusului sinciţial respirator, autorizat în SUA

Primul vaccin pentru protejarea persoanelor în vârstă împotriva virusului sinciţial respirator, autorizat în SUA

După 60 de ani de cercetări ştiinţifice, lumea dispune de primul vaccin care protejează împotriva virusului sinciţial respirator (VRS) şi altele sunt pe drum. Statele Unite au devenit prima ţară care aprobă un vaccin împotriva VRS, un virus contagios comun care infectează tractul respirator uman.

Virusul respirator sinciţial (VRS) provoacă simptome asemănătoare răcelii, însă poate fi fatal pentru copiii mici şi persoanele în vârstă.

Numărul de cazuri de infecţie cu VRS a crescut sensibil începând din toamna trecută, virusul circulând alături de gripă şi Covid-19.

Persoanele cele mai vulnerabile la infecţia cu VRS sunt cele cu vârsta de peste 65 de ani şi pacienţii cu boli pulmonare, cardiovasculare sau diabet.

Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a anunţat miercuri că a autorizat punerea pe piaţă în Statele Unite a vaccinului împotriva VRS, acesta devenind astfel primul vaccin autorizat pentru protecţia împotriva unei boli respiratorii comune care poate fi fatală pentru persoanele în vârstă.

Vaccinul Arexvy (RSVPreF3) a fost dezvoltat de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) şi conţine o glicoproteină stabilizată de pe suprafaţa virusului. Proteina este esenţială pentru ca VRS să poată infecta un organism şi reprezintă principala ţintă pentru anticorpii produşi să combată infecţia.

Serul conţine şi un adjuvant, o substanţă menită să întărească răspunsul imun la vaccin. Astfel, atunci când o persoană este vaccinată, sistemul imun generează anticorpi specifici şi limfocite T care vor preveni infecţia cu VRS.

Vaccinul GSK a fost autorizat pentru utilizare la persoanele cu vârsta de 60 de ani şi peste, a precizat grupul farmaceutic britanic.

Într-un studiu clinic efectuat pe aproape 25.000 de adulţi mai în vârstă, ale cărui rezultate au fost publicate în New England Journal of Medicine, vaccinul GSK a avut o eficacitate generală de 83% în prevenirea bolilor tractului respirator inferior cauzate de virus, şi a fost aproximativ 94% eficient împotriva bolilor grave ale tractului respirator inferior asociate cu o infecţie cu VRS în rândul participanţilor cu vârste de 60 de ani şi mai mari în cadrul studiului său în fază avansată.

Reacţiile adverse cele mai frecvente la pacienţii care au primit vaccinul în cadrul studiului clinic au fost cefalee, oboseală, dureri musculare, dureri articulare şi dureri la locul de injectare.

Virusul este responsabil pentru 14.000 de decese la adulţii cu vârsta de 65 de ani şi peste anual în Statele Unite, potrivit estimărilor guvernamentale.

Compania farmaceutică se aşteaptă ca vaccinul să fie disponibil înainte de următorul sezon VRS în SUA, a declarat miercuri, directorul comercial, Luke Miels pentru Reuters, înainte de autorizare.

El a menţionat că vaccinul va avea un preţ de peste 120 de dolari pe injecţie, cu condiţia ca datele unui studiu, care este aşteptat în curând, să arate că oferă protecţie pentru două sezoane de VRS.

La finele lunii aprilie, Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat că a recomandat la rândul său autorizarea vaccinului cu adjuvant pentru utilizare şi în Uniunea Europeană, după ce acesta intrase în procedura de evaluare rapidă a agenţiei întrucât prevenirea infecţiei cu VRS la persoanele în vârstă a fost considerată o problemă de sănătate publică prioritară.

Mai multe vaccinuri împotriva VRS, în fazele finale de testare

Alte trei vaccinuri împotriva VRS pentru adulţii în vârstă se află, de asemenea, în fazele finale de testare.

Se aşteaptă ca FDA să ia o decizie cu privire la vaccinul Pfizer împotriva VRS pentru adulţii în vârstă până la sfârşitul lunii mai.

Agenţia analizează, de asemenea, vaccinul maternal al Pfizer pentru protejarea sugarilor şi se aşteaptă să ia o decizie în acest sens până la sfârşitul lunii august.

Moderna finalizează un studiu de fază 3 al unui vaccin cu ARN mesager (ARNm) pentru VRS la adulţii în vârstă şi se aşteaptă să prezinte rezultatele la FDA pentru aprobare în următoarele câteva luni.

Rata de spitalizare pentru VRS la persoanele în vârstă este de 10 ori mai mare decât de obicei pentru acest moment al sezonului

Bavarian Nordic, producătorul vaccinului împotriva variolei maimuţei, Jynneos mpox, spune că va raporta în acest an rezultatele unui studiu de fază 3 al vaccinului său împotriva VRS pentru adulţii în vârstă.

Triumf ştiinţific după o tragedie

Potrivit CNN, căutarea unui vaccin eficient împotriva VRS reprezintă o poveste de triumf ştiinţific după o tragedie.

În anii 1960, doi copii au murit, iar mulţi alţii au fost spitalizaţi cu VRS severă atunci când vaccinurile experimentale care le fuseseră administrate s-au dovedit a spori infecţia, în loc să le protejeze împotriva ei.

Acel studiu a testat un vaccin realizat cu un virus VRS care a fost tratat chimic pentru a-l face inert şi amestecat cu un ingredient numit alun, pentru a trezi sistemul imunitar şi a-l ajuta să răspundă.

Acesta a fost testat la locurile de testare clinică din SUA între 1966 şi 1968.

La început, totul părea bine. Vaccinul a fost testat pe animale, care l-au tolerat bine, şi apoi a fost administrat copiilor, care, de asemenea, păreau să răspundă bine.

Din nefericire, când a început sezonul de VRS în toamna acelui an, mulţi dintre copiii care au fost vaccinaţi au necesitat spitalizare şi au dezvoltat o infecţie mai severă cu virusul decât cea care ar fi apărut în mod normal.

Un studiu ulterior a constatat că 80% dintre copiii vaccinaţi care au contractat VRS au avut nevoie ulterior de spitalizare, în comparaţie cu doar 5% dintre copiii care au primit un placebo. Atunci, doi dintre tinerii participanţi la studiu au murit.

Rezultatele au reprezentat un şoc seismic pentru ştiinţa vaccinării. Eforturile de a dezvolta vaccinuri şi tratamente împotriva VRS au fost oprite în timp ce cercetătorii au încercat să desluşească ce a mers atât de prost.

Multe dintre măsurile de precauţie care există în prezent în ceea ce priveşte testele clinice ale vaccinurilor au apărut în urma eşecurilor vaccinului împotriva VRS de atunci.

Descoperirea ştiinţifică care a permis oamenilor de ştiinţă să îngheţe proteina F a virusului la locul ei a permis, de asemenea, cercetătorilor de la Institutele naţionale de sănătate (NIH) să stabilizeze proteina spike a coronavirusului, accelerând dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19.

„VSR a fost unul dintre virusurile care ne-a luat ceva timp pentru a reuşi să îi desluşim misterele şi secretele", a declarat dr. Steven Varga, decanul Şcolii doctorale de ştiinţe biomedicale de la Spitalul de cercetare pentru copii St. Jude, care şi-a petrecut cariera studiind acest virus şi a conceput un vaccin cu nanoparticule împotriva acestuia.

„Este un moment foarte important. A fost o aşteptare îndelungată", a spus el.

viewscnt