Programul prelungit de lucru este asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral, arată un studiu realizat de cercetători francezi.
"Programul prelungit" de lucru a fost definit au în acest studiu că fiind mai mult de 10 ore pe o perioadă de cel puţin 50 de zile pe an.
Persoanele care au muncit peste acest interval timp de mai mult de un deceniu au avut cel mai mare risc de accident vascular cerebral, arată concluziile cercetării citate de bbc.com.
Oamenii de ştiinţă consideră însă că există mai multe lucruri pe care oamenii ar putea să le facă pentru a contracara efectele orelor lungi de muncă printre care exerciţiile fizice şi mâncarea bună.
Cercetătorii, de la Universitatea Angers şi Institutul Naţional Francez de Sănătate şi Cercetări Medicale, au analizat într-un studiu datele privind vârsta, fumatul şi orele de lucru a peste
143.000 de adulţi.
Dintre aceştia aproape o treime au avut "un program prelungit" cu peste 10% mai mult decât norma stabilită timp de 10 ani sau mai mult. În total, 1224 au avut un accident vascular cerebral.
În urma analizei cercetătorii susţin că oamenii care lucrează timp prelungit au un risc cu 29% mai mare de accident vascular cerebral, iar cei care fac acest lucru timp de 10 ani sau mai mult au avut un risc de 45% mai mare.
Lucrătorii cu program normal şi cei care au suferit un atac vascular cerebral înainte de a lucra "program prelungit" au fost excluşi din studiu.
Dr. Alexis Descatha, care a condus cercetarea, a precizat: "Asocierea între accidentul vascular cerebral şi cei peste 10 ani de muncă în regim de program prelungit a fost mai puternică în cazul persoanelor sub 50 de ani".
Acest studiu a analizat numărul acestor cazuri , mai degrabă decât motivele care fac ca accidentul vascular cerebral să fie asociat cu "programul prelungit de muncă" , dar alte cercetări au descoperit că oamenii care îşi conduc propriile afaceri, directorii executivi şi managerii par mai puţin afectaţi de orele lungi - spre deosebire de cei care lucrează în schimburi neregulate şi nopţi sau care au un stres legat de locul de muncă.
Consumul unor alimente sănătoase, exerciţiile fizice , oprirea fumatului şi respectarea orelor recomandate de somn pot contribui însă la reducerea riscului de accident vascular cerebral şi pot aduce mari beneficii sănătăţii se mai arată în concluziile cercetării.