Un nou studiu evidenţiază rolul proteinelor alimentare în menţinerea unui sistem imunitar sănătos în intestinul subţire.
Cercetătorii de la Centrul RIKEN pentru ştiinţe medicale integrative (IMS) din Japonia au descoperit că antigenele alimentare precum proteinele din lapte ajută la împiedicarea creşterii tumorilor în intestine, în special în intestinul subţire. Experimentele au dezvăluit modul în care aceste proteine declanşează sistemul imunitar intestinal, permiţându-i să oprească în mod eficient naşterea de noi tumori.
Antigenii alimentari au parte de multă presă negativă deoarece sunt sursa reacţiilor alergice la alimente precum arahidele, crustaceele, pâinea, ouăle şi laptele. Chiar şi atunci când nu duc la reacţii alergice, aceste antigene - împreună cu multe altele găsite în plante şi fasole - sunt considerate elemente străine care trebuie verificate de sistemul imunitar.
Echipa a raportat anterior că antigenele alimentare activează celulele imunitare din intestinul subţire, dar nu şi din intestinul gros. În acelaşi timp, unele celule imunitare activate de bacteriile intestinale sunt cunoscute pentru suprimarea tumorilor din intestin.
În noul studiu, cercetătorii RIKEN IMS reunesc aceste două linii de gândire şi au testat dacă antigenele alimentare suprimă tumorile din intestinul subţire.
Echipa a început cu un tip special de şoarece cu o mutaţie într-o genă de suprimare a tumorilor. La fel ca oamenii cu polipoză adenomatoasă familială (FAP), atunci când această genă funcţionează defectuos, şoarecii dezvoltă tumori în intestinul subţire şi gros.
Primul experiment a fost destul de simplu. Şoarecii au fost hrăniţi cu alimente normale sau cu alimente fără antigen şi s-a constatat că cei care au primit alimente normale aveau mai puţine tumori în intestinul subţire, dar aceeaşi cantitate în intestinul gros.
Apoi, cercetătorii au adăugat un antigen reprezentativ comun numit albumină - care poate fi găsit în carne şi care nu se găsea în hrana normală - la dieta fără antigen, asigurându-se că cantitatea totală de proteine este egală cu cantitatea de proteine din dieta normală.
Atunci când şoarecii au primit această dietă, tumorile din intestinul subţire au fost suprimate la fel ca în cazul alimentelor normale. Asta înseamnă că suprimarea tumorilor a fost direct legată de prezenţa antigenului, nu de valoarea nutritivă a alimentelor sau de vreun antigen specific.
Studiul a arătat, astfel că răspunsul imunitar, în special activitatea celulelor T, a fost mult mai puternic la şoarecii care au consumat antigene alimentare, comparativ cu cei care au urmat o dietă fără antigene.
Acest lucru evidenţiază rolul proteinelor alimentare în menţinerea unui sistem imunitar sănătos în intestinul subţire.
Aceste constatări ar putea avea implicaţii importante pentru anumite diete medicale, cum ar fi dietele elementale, care sunt concepute pentru a reduce stresul digestiv prin eliminarea proteinelor.
Cele trei diete au afectat şi celulele imunitare, în special celulele T, din intestinul subţire. Şoarecii care au primit dieta simplă fără antigen aveau mult mai puţine celule T decât cei care au primit hrana normală sau hrana fără antigen cu proteine din lapte. Experimentele ulterioare au dezvăluit procesul biologic care face acest lucru posibil.
Aceste constatări au implicaţii clinice. Similar dietelor fără antigen, dietele clinice elementale (dietele elementale sunt susbtitute de masă pre-digerate, hipoalergenice - dietă artificială, fără proteine - utilizate în mediul medical pentru tratarea afecţiunilor digestive) includ aminoacizi simpli, dar nu proteine. Acest lucru reduce munca digestivă şi poate ajuta persoanele cu afecţiuni gastrointestinale grave, cum ar fi boala Crohn sau sindromul intestinului iritabil.
Potrivit cercetătorilor de la RIKEN, „tumorile intestinului subţire sunt mult mai rare decât cele din colon, dar riscul este mai mare în cazurile de polipoză adenomatoasă familială şi, prin urmare, utilizarea clinică a dietelor elementale pentru a trata boala inflamatorie intestinală (BII) sau alte afecţiuni gastrointestinale la aceşti pacienţi ar trebui analizată cu mare atenţie”.
Dietele elementale sunt uneori adoptate de persoane fără afecţiuni gastrointestinale severe sau alergii ca o modalitate sănătoasă de a pierde în greutate sau de a reduce balonarea şi inflamaţia. Noile descoperiri sugerează că acest lucru ar putea fi riscant şi subliniază faptul că aceste tipuri de diete nu ar trebui să fie utilizate fără recomandarea unui medic.
Studiul a fost publicat miercuri în revista ştiinţifică Frontiers in Immunology.