Pubertatea târzie asociată cu o densitate osooasă mai redusă în viaţa adultă arată un studiu realizat în Marea Britanie

Pubertatea târzie asociată cu o densitate osooasă mai redusă în viaţa adultă arată un studiu realizat în Marea Britanie

Adolescenţii care au o pubertate întârziată pot avea oase mai slabe, arată un nou studiu realizat în Marea Britanie.

În cadrul studiului, care a inclus mai mult de 6.000 de copii britanici, cercetătorii au descoperit că acei copii care au avut o o pubertate întârziată au dezvoltat  o densitate osoasă mai mică la vârsta adultă.

"Adolescenţii care se maturizează mai târziu decât colegii lor au tendinţa de a avea o densitate osoasă mai mică, în medie, pe măsură ce cresc şi astfel sunt susceptibili să aibă un risc mai mare de rupere a oaselor. Aceşti adolescenţi  au continuat să aibă o rezistenţă osoasă mai mică după ce au terminat creşterea şi au devenit adulţi şi pot dezvolta un risc crescut de osteoporoză mai târziu în viaţă. De exemplu, simulările de remodelare osoasă au arătat că o creştere de 10% a densităţii minerale osoase ar întârzia osteoporoza cu 13 ani”, a declarat autorul principal al studiului, Ahmed Elhakeem, epidemiolog la Universitatea din Bristol, citat de Reuters.

Pentru a analiza mai atent modul în care timpul de creştere a copiilor ar putea afecta densitatea osoasă, cercetătorii au apelat la Studiul longitudinal Avon al părinţilor şi copiilor (ALSPAC), un studiu care a analizat toate femeile gravide care locuiau în zonadin sud-vestul Angliei şi care au născut între aprilie 1991 şi decembrie 1992.

Dintre copii născuţi în acea perioadă cercetătorii au selcatat 6.389 bebeluşii care li s-a măsurat înălţimea între 5 şi 20 de ani, cu cel puţin o măsurare făcută după vârsta de 9 ani. Toţi copiii şi-au măsurat densitatea osoasă la vârstele de 10, 12, 14, 16 18 şi 25 de ani.

Pentru a determina dacă vârsta de creştere poate fi corelată cu densitatea osoasă, cercetătorii au analizat măsurătorile densităţii osoase, analizând în acelaşi timp şi o altă serie de factori, inclusiv greutatea la naştere, statutul socioeconomic, indicele de masă corporală şi dieta timpurie a vieţii.

Fetele au ajuns la pragurile de creştere mai devreme, la o vârstă medie de 11,5 ani, în timp ce vârsta medie a băieţilor s-a situat la 13,5 ani. Densitatea minerală osoaosă s-a dezvoltat mult mai rapid la băieţi, iar cele mai mari câştiguri ale densităţii osoase au apărut între un an înainte de puseul de creştere din adolescenţă şi doi ani după aceea, mai afirmă cercetătorii.

Atât la fete, cât şi la băieţi, s-au înregistrat creşteri mai rapide a densitatăţii osoase atunci când creşterea a debutat mai târziu. Dar chiar şi cu dezvoltări accentuate şi bruşte ale densităţii osoase, copiii care au crescut mai târziu nu au atins aceiaşi densitate osoasă cu cei care au trecut prin procesul de creştere mai devreme.

viewscnt