Aproape 1.800 de studii clinice în care sunt testate medicamente sunt derulate la nivel internaţional, iar rezultatele lor ar purtea duce la autorizarea a peste 600 de noi molecule până în 2027, arată un raport realizat de Leem, organizaţia producătorilor de medicamente din Franţa.
Potrivit raportului, în prezent sunt în curs de derulare la nivel internaţional 1.787 de programe de cercetare clinică, în care sunt testate 1.127 de medicamente cu circa 600 de mecanisme de acţiune diferite.
Rezultatele acestor studii ar putea duce la autorizarea a circa 660 de noi medicamente până în 2027.
Dintre moleculele în curs de dezvoltare, 25% sunt din domeniul oncologiei, iar 16% din domeniul neurologiei, sectoare care domină în prezent cercetarea medicală.
Pe locurile următoare se află medicamentele pentru boli infecţioase şi metabolice, în timp ce tratamentele pentru Alzheimer se află şi ele în atenţia cercetătorilor din întreaga lume, în ciuda unei rate de eşec foarte ridicată în faza de testare.
“În medie, se estimează că trebuie testate între 5.000 şi 10.000 de molecule pentru ca una să ajungă până la urmă să fie pusă pe piaţă ca medicament autorizat. Înseamnă a căuta un ac într-un car de fân uriaş”, se arată în raport.
Mai exact, din 10.000 de molecule testate în studii preclinice, doar 100 ajung, în medie, în studii clinice de fază 1, iar din acestea doar 10 ajung în studii clinice de fază mai avansată (2 şi 3) şi unul singur este autorizat şi ajunge în faza de comercializare, menţionează raportul Leem.
Documentul arată că este nevoie de circa zece ani pentru dezvoltarea unui medicament, iar costurile de cercetare-dezvoltare sunt estimate la circa 2,6 miliarde de dolari pentru o moleculă, în medie.
În perioada 2021-2023, Comisia Europeană a aprobat, la recomandarea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), 271 de medicamente, din care 45% aveau substanţe active noi.