Raport: Guvernele din întreaga lume au acţionat ineficient împotriva ameninţării în creştere a rezistenţei la antibiotice

Raport: Guvernele din întreaga lume au acţionat ineficient împotriva ameninţării în creştere a rezistenţei la antibiotice

Guvernele au la îndemână o varietate largă de opţiuni politice pentru a răspunde la ameninţarea în creştere a rezistenţei la medicamentele antimicrobiene, dar multe din aceste abordări nu au fost evaluate şi utilizate riguros, conform unui studiu publicat în ”PLOS Medicine” de către Susan Rogers Van Katwyk de la Universitatea din Otawa, Canada, şi colegii săi.

Rezistenţa la medicamentele antimicrobiene este în creştere din cauza folosirii greşite şi persistente a unor doze prea mari de antimicrobieni şi deja a făcut ca unele infecţii să devină netratabile cu medicamentele existente.

În noua lucrare, cercetătorii au căutat sistematic în şapte baze de date globale pentru studii ce au descris clar şi au evaluat o intervenţie politică a guvernului ţintită pe reducerea consumului greşit de antimicrobiene. Au identificat 69 asemenea intervenţii din toată lumea.

Descrise în aceste 69 de studii au fost 17 tipuri diferite de politici lansate şi testate de guverne pentru reducerea folosirii antimicrobienelor, inclusiv campanii de informare publică, ghiduri, vaccinare şi reglementări pentru prescipţii şi compensaţii.

Din păcate, majoritatea opţiunilor de politici existente nu au fost evaluate riguros, ceea ce le limitează utilitatea în planificarea unor viitoare intervenţii politice. Dintre studii, doar 4 au avut o proiectare controlată personalizată, standardul de aur pentru intervenţiile medicale, în timp ce 35 au folosit proiectări cvasiexperimentale şi cele 30 rămase au fost necontrolate şi descriptive.

Recenzia sistematică din prezent nu a fost capabilă să investigheze direct impactul diferitelor intervenţii asupra rezistenţei antimicrobiene, dar reducerile în consumul de antimicrobiene este ar putea să ducă cu timpul la niveluri mai scăzute de rezistenţă a bacteriilor.

”Pentru a evita risipa viitoare a resurselor publice şi în linie cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru acţiunea naţională asupra AMR, guvernele ar trebuie să asigure că intervenţiile politiciilor contra rezistenţei antimicrobiene sunt evaluate folosind proiectări de studiu riguroase şi că rezultatele studiilor sunt publicate”, au spus autorii, citaţi de sciencedaily.com.

viewscnt