Un nou studiu a identificat pentru prima dată regiunile genomului asociate persoanelor stângace şi a făcut legătura dintre efectele lor şi arhitectura creierului. Studiul, condus de cercetătorii de la Universitatea Oxford, a asociat aceste diferenţe genetice cu conexiunile dintre zonele cerebrale legate de limbaj.
Deja era cunoscut că genele au un rol parţial în determinarea persoanelor stângace şi dreptace. Studii asupra gemenilor au estimat că 25% din variaţia în ceea ce priveşte persoanele stângace şi dreptace poate fi atribuită genelor, dar nu s-a stabilit ce gene sunt acestea.
Studiul a identificat unele din variantele genetice asociate cu persoanele stângace prin analizarea genomurilor a 400.000 de oameni de la UK Biobank, ce au inclus 38.332 de stângaci.
Din cele patru regiuni genetice pe care le-au identificat, trei au fost asociate cu proteinele implicate în dezvoltarea şi structura cerebrală. În particular, aceste proteine au fost legate de microtubuli, parte a eşafodajului dinăuntrul celulelor, numit citoschelet, ce ghidează construcţia şi funcţionarea celulelor în corp.
Folosind imagistica cerebrală detaliată la aproximativ 10.000 din aceşti participanţi, cercetătorii au descoperit că aceste efecte genetice au fost asociate cu diferenţe în structura cerebrală în tracturile materiei albe, ce conţin citoscheletul creierului din regiunile legate de limbaj.
"În jur de 90% din oameni sunt dreptaci şi acest lucru este valabil de cel puţin 10.000 de ani. Mulţi cercetători au studiat baza biologică, dar folosirea unor seturi de date de la UK Biobank ne-a permis să desluşim mai bine procesele ce au loc la persoanele stângace. Am descoperit că în cazul stângacillor, zonele de limbaj din partea stângă şi partea dreaptă a creierului comunică una cu alta într-un mod mai coordonat. Acest lucru indică posibilitatea unor cercetări ulterioare asupra faptului că persoanele stângace ar putea avea un avantaj când vine vorba de efectuarea unor sarcini verbale", a spus dr. Akira Wiber de la University of Oxford ce a efectuat analizele, citată de sciencedaily.com.
La fel ca şi oamenii, multe animale prezintă asimetrie stânga-dreapta în dezvoltarea lor, cum ar fi cochilia melcilor îndreptată spre stânga sau dreapta, iar acest lucru este realizat de genele pentru eşafodajul celular numit citoschelet.
Pentru prima dată în cazul oamenilor, cercetătorii au stabilit că aceste diferenţe din citoschelet asociate cu persoanele stângace sau dreptace sunt de fapt vizibile în creier. La alte animale, cum ar fi melcii sau broaştele aceste efecte sunt cauzate de evenimente genetice foarte timpurii, deci asta ridică posibilitatea ca mărci ale dezvoltării viitoare a persoanelor dreptace sau stângace să înceapă să apară în creier încă din pântece, se mai arată în concluziile cercetării.
De asemenea, cercetătorii au descoperit corelaţii între regiunile genetice ale persoanelor stângace şi un risc mai mic de a dezvolta boala Parkinson, dar şi un risc mai mare de schizofrenie. Oricum, cercetătorii au notat că aceste legături corespund doar unei diferenţe foarte mici în numărul real de persoane cu aceste boli şi sunt corelaţionale, deci nu arată cauză-efect.
Studierea acestor legături genetice poate ajuta la înţelegerea modului de dezvoltare a acestor afecţiuni medicale serioase.