Rezultate promiţătoare la primul pacient dintr-un studiu clinic pentru tumorile cerebrale mortale

Rezultate promiţătoare la primul pacient dintr-un studiu clinic pentru tumorile cerebrale mortale

Medicii de la Spitalele universitare din Londra (UCLH) desfăşoară un studiu clinic prin Sistemul naţional de sănătate pentru tratarea glioblastomului, un tip de cancer care ucide majoritatea pacienţilor în decurs de 18 luni. Scopul lor este de a vindeca boala prin injectarea unor niveluri scăzute de radioactivitate direct în tumoră pentru a distruge celulele canceroase.

Unele tumori de tip glioblastom pot răspunde bine la imunoterapie, dar în prezent nu există nicio modalitate de a evalua acest lucru fără o biopsie cerebrală invazivă, care prezintă riscul de infecţie şi sângerare.

Ca urmare, biopsiile sunt rareori efectuate pentru glioblastom înainte de intervenţia chirurgicală de îndepărtare a tumorii, ceea ce înseamnă că aceşti pacienţi nu beneficiază de tratamente îmbunătăţite.

Acum, există speranţă, după ce cercetătorii au dezvoltat o nouă tehnică de imagistică care poate ajuta la identificarea pacienţilor care vor beneficia de medicamente de imunoterapie, fără a fi nevoie de o biopsie riscantă.

Un prim pacient, care avea mai puţin de un an de trăit, din cauza unei tumori cerebrale agresive, şi-a văzut tumora micşorată la jumătate, datorită unei noi terapii radioactive, care, speră experţii britanici, va eradica boala, informează The Independent.

În cadrul studiului clinic, chirurgii au îndepărtat cât mai mult din tumora pacientului, înainte de a-i implanta, sub scalp, un mic dispozitiv medical numit rezervor Ommaya, care se conectează la tumoră printr-un mic tub.

Echipa de medicină nucleară de la UCLH injectează apoi un medicament - ATT001, un inhibitor PARP marcat cu Iod-123 - direct în tumoră, eliberând mici cantităţi de radioactivitate.

Medicamentul, care este administrat săptămânal timp de patru până la şase săptămâni, este foarte puternic pe distanţe scurte, provocând leziuni letale celulelor tumorale şi cruţând ţesuturile sănătoase.

Pacientul, un inginer britanic în vârstă de 62 de ani cu glioblastom care a recidivat după prima operaţie de îndepărtare a tumorii, este primul care a luat parte la studiu şi şi-a văzut tumora redusă la jumătate în câteva săptămâni.

Un al doilea pacient primeşte în prezent terapia.

Studiul a fost conceput de cercetătorul şef, dr. Paul Mulholland, oncolog la UCLH, şi este sponsorizat de Ariceum Therapeutics, o companie de biotehnologie care dezvoltă produse radiofarmaceutice pentru cancerele greu de tratat.

Dr. Mulholland spune că tratamentul este foarte simplu.

„Radioactivitatea din medicament vizează în mod specific celulele tumorale; este o cantitate mică de radioactivitate”, a explicat el.

Întrucât este direcţionat direct către celulele tumorale, medicamentul este foarte puternic în uciderea acestora, spune specialistul.

„Până în prezent, la primul pacient, dimensiunea tumorii s-a redus cu 50 %, ceea ce este cu adevărat remarcabil pentru cineva a cărui tumoră este atât de agresivă”, a indicat oncologul.

Medicii tratează un pacient pe lună în prima fază a studiului, dar îl vor extinde pentru a include mai mulţi pacienţi.

 „Trebuie să ne propunem să vindecăm acest canceră. Există motive să credem că-l putem vindeca, deoarece acest cancer apare în acelaşi loc în creier”, a indicat el.

Dr. Mulholland a declarat că doza de radiaţii va fi crescută pe parcursul studiului, iar planul este apoi de a combina medicamentul cu o imunoterapie care antrenează sistemul imunitar propriu al organismului pentru a distruge cancerul.

Studiul îşi propune să înroleze în această fază până la 40 de pacienţi.

viewscnt