Riscul de cancer pulmonar cauzat de radioterapie se dublează pentru pacienţii cu cancer de sân care fumează, a constatat un studiu

Riscul de cancer pulmonar cauzat de radioterapie se dublează pentru pacienţii cu cancer de sân care fumează, a constatat un studiu

Potrivit unei cercetări, pacienţii cu cancer de sân care continuă să fumeze după radioterapie prezintă un risc mai mare ca tratamentul să le provoace cancer pulmonar în viitor.

Un studiu efectuat în Marea Britanie a constatat că nefumătorii au un risc de doar 1% ca tratamentul cu radioterapie împotriva cancerului de sân să ducă la un potenţial cancer de plămâni, comparativ cu un risc cuprins între 2% şi 6% pentru fumători.

Radioterapia reduce riscul de recidivă a cancerului de sân după tratament, precum şi riscul de deces din cauza bolii, însă pericolele acestei terapii includ un risc mai mare de deces din cauza bolilor de inimă, a cancerului pulmonar sau a cancerului esofagian.

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer din Regatul Unit, cu 56.400 de cazuri noi diagnosticate în fiecare an, aproape toate la femei. Acesta ucide în jur de 11.500 de persoane pe an,  ceea ce înseamnă 32 de deces în fiecare zi.

În Marea Briutanie, două din trei persoane diagnosticate cu cancer de sân la debut primesc radioterapie. Acesta este un tratament consacrat şi foarte eficient, dar are şi potenţiale efecte secundare.

Recenta analiză arată că pacienţii cu cancer de sân care nu fumează au risc de doar 1% ca radioterapia să ducă direct la apariţia cancerului pulmonar în anii următori, dar pentru persoanele care fumează atunci când sunt tratate şi nu se lasă de fumat după tratament, riscul este între 2 % şi 6 %.

Rezultatele, publicate în revista Clinical Oncology, provin din cercetări conduse de Universitatea din Oxford şi finanţate de Cancer Research UK.

„Radioterapia este foarte bună în tratarea cancerului. În cazul cancerului de sân, aceasta reduce şansele ca cancerul să revină în viitor, dar este, de asemenea, important să luăm în considerare riscurile. Unul dintre riscurile pe termen lung ale radioterapiei este că poate provoca un al doilea cancer mulţi ani mai târziu. Acesta este un efect secundar rar, dar este important de luat în considerare”, spune dr. Carolyn Taylor, profesor de oncologie la Oxford, care a condus studiul,  primul de acest gen efectuat în Marea Britanie, informează The Guardian.

„Motivul pentru care radioterapia poate provoca un al doilea cancer se datorează faptului că, atunci când administrăm o doză sânului, nu putem evita administrarea unor doze de radiaţii ţesuturilor din jur, cum ar fi plămânii”, a precizat ea. „Aceste radiaţii pot deteriora celulele din plămâni”.

Astfel, potrivit specialistului, radioterapia deteriorează ADN-ul din celule. Deteriorarea ADN-ului din celulele canceroase le poate ucide, ceea ce reduce riscul de revenire a cancerului, dar în acelaşi timp poate deteriora şi ADN-ul din unele celule sănătoase, ceea ce poate provoca, în unele cazuri, un alt cancer în viitor.

Concluziile studiului, care a analizat 14 studii anterioare privind dozele de radiaţii administrate la mii de femei cu cancer de sân în Regatul Unit, ar trebui să fie considerate „liniştitoare” pentru majoritatea femeilor care fac radioterapie, a precizat dr. Taylor.

Acest lucru se datorează faptului că majoritatea femeilor cu cancer de sân care ar putea urma acest tratament sunt nefumătoare.

„Pentru ele, riscul de cancer pulmonar din cauza radiaţiilor este sub 1%. deci, pentru aceste femei, studiul nostru este o veste bună”, a mai precizat ea.

Se estimează că 14% dintre femeile din Marea Britanie fumează, potrivit statisticilor.

Pentru fumătoarele de lungă durată, care nu renunţă la acest obicei, „riscurile lor sunt mai mari. Radioterapia le-ar creşte riscul de cancer pulmonar cu între 2 % şi 6 %”.

Deborah Arnott, directorul executiv al Asociaţiei Acţiune pentru sănătate împotriva fumatului (Action on Smoking and Health), spune că fumătorii supuşi radioterapiei „trebuie să fie avertizaţi cu privire la riscurile de a continua să fumeze şi să li se acorde sprijinul şi încurajarea de care au nevoie pentru a renunţa la fumat".

„Continuarea fumatului, şi acest lucru este valabil pentru orice cancer tratat prin radioterapie, nu doar pentru cancerul de sân, face ca tratamentul în sine să fie mai neplăcut şi mai puţin eficient, cu un risc crescut de recidivă ulterioară a cancerului”, a afirmat ea.

Cancer Research UK a recunoscut recent, pentru prima dată, fumatul ca o cauză a cancerului de sân, alături de alte riscuri cunoscute, cum ar fi alimentaţia şi genetica.

Unele oficialităţi politice din Marea Britanie (Partidul Laburist) au promis să pună la dispoziţia tuturor pacienţilor din spitale servicii de renunţare la fumat pentru a încuraja mai mulţi britanici să renunţe la acest obicei foarte nociv pentru sănătate.

viewscnt