Salmonella ar putea ajuta la tratarea cancerului colorectal

Salmonella ar putea ajuta la tratarea cancerului colorectal

Bacteria Salmonella ar putea fi utilizată pentru tratarea cancerului colorectal (intestinal), speră oamenii de ştiinţă. O nouă cercetare a descoperit că bacteria reduce o proteină cheie de care celulele imunitare ale organismului au nevoie pentru a funcţiona. Se speră ca recentele descoperiri să poată depăşi această problemă şi să ajute la „eliberarea întregului potenţial” al utilizării bacteriei pentru combaterea cancerului.

Salmonella ar putea fi modificată pentru a ajuta la combaterea cancerului intestinal, după ce oamenii de ştiinţă au identificat modul în care bacteria împiedică celulele imunitare proprii ale organismului să atace boala.

Se ştie de ceva vreme că salmonela ar putea ajuta la combaterea cancerului, însă atunci când a fost utilizată în terapii nu a fost atât de eficientă pe cât se spera.

Acum, cercetătorii au descoperit că salmonela a diminuat o proteină-cheie de care celulele imunitare ale organismului au nevoie pentru a funcţiona.

Terapia bacteriană împotriva cancerului a fost un subiect de interes ştiinţific încă din secolul al XIX-lea, dar riscurile pentru sănătate au împiedicat-o să fie explorată în continuare, deşi a condus la dezvoltarea cercetării în domeniul imunoterapiei.

Progresele în domeniul modificării genetice, pentru a face bacteriile sigure, au dus la creşterea interesului ştiinţific, pe fondul unor descoperiri recente ale cercetătorilor din Glasgow şi Birmingham, finanţaţi de Cercetarea cancerului UK, care speră că salmonela, bacteria care „cauzează de boli” ar putea fi utilizată pentru a combate cancerul intestinal.

Tratamentele bacteriene au avut un succes limitat deoarece, deşi au un efect supresor asupra creşterii celulelor tumorale, ele suprimă şi o parte a sistemului imunitar care este esenţială pentru combaterea tumorilor.

O nouă cercetare pe şoareci a identificat mecanismul care determină suprimarea sistemului imunitar şi oferă o soluţie.

Cercetarea, publicată luni în revista EMBO Molecular Medicine, a studiat răspunsul celulelor T la o formă sigură de salmonella, special creată la şoarecii cu cancer colorectal.

Cercetătorii au descoperit că salmonella împiedică celulele T, celule imunitare cheie care ajută la protejarea organismului împotriva infecţiilor şi a cancerului, să îşi facă treaba şi să oprească celulele canceroase colorectale.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că salmonela a epuizat un aminoacid, asparagina, care suprimă creşterea tumorilor, dar a suprimat şi celulele T, prin oprirea proceselor metabolice ale acestora.

Ei consideră că salmonela ar putea fi modificată în continuare pentru a lucra alături de sistemul imunitar, astfel încât celulele T să poată ataca celulele canceroase alături de bacterii, urmând să fie întreprinse cercetări suplimentare.

„Ştim că salmonela atenuată şi alte bacterii au puterea de a combate cancerul, însă până acum nu se ştia de ce nu se dovedeau la fel de eficiente pe cât ar trebui să fie. Cercetările noastre au descoperit că bacteria atacă un aminoacid numit asparagină, care este esenţial pentru ca celulele T să fie activate", a declarat cercetătorul principal, dr. Kendle Maslowski, de la Institutul scoţial de cercetare a cancerului a Universităţii din Glasgow.

Cercetătorii spercă că aceste cunoştinţe ar putea permite ca bacteriile să fie modificate pentru a nu ataca asparagina, permiţând celulelor T să acţioneze împotriva celulelor tumorale, conducând la noi tratamente eficiente pentru cancer.

„Terapiile bacteriene sunt o modalitate interesantă de a trata cancerul prin înfometarea tumorilor, respectiv restricţionarea substanţelor nutritive vitale. Un mister de lungă durată a fost de ce celulele T, care sunt esenţiale pentru combaterea cancerului, nu funcţionează optim în timpul acestui tratament", a comentat primul autor, dr. Alastair Copland, cercetător în imunologie la Universitatea din Birmingham.

„Acum am identificat proteina responsabilă pentru acest lucru şi am identificat o ţintă genetică interesantă care ne-ar putea ajuta să eliberăm întregul potenţial al acestei terapii. Este deosebit de îmbucurător să transformăm un microb cauzator de boli precum salmonela într-unul care combate cancerul”, a precizat omul de ştiinţă, potrivit The Independent.

Terapiile bacteriene nu au devenit mainstream în ciuda progreselor masive pe care cercetătorii le face cu imunoterapiile care folosesc sistemul imunitar al propriului organism pentru a ataca cancerul, dar puterea bacteriilor este recunoscută de mult timp ca având un potenţial semnificativ de a aborda boala, iar această recentă evoluţie interesantă ar putea duce la tratamente mai eficiente pentru pacienţii cu cancer colorectal şi alte tipuri de cancer în viitor, spun autorii, care vor continua cercetările în acest domeniu.

viewscnt