Sănătatea orală precară ar putea duce la apariţia anumitor tipuri de cancer, conform unui nou studiu

Sănătatea orală precară ar putea duce la apariţia anumitor tipuri de cancer, conform unui nou studiu

Cercetătorii au descoperit o legătură între bacteriile din gură şi cancerele din sfera ORL. Specialiştii recomandă practicarea unei bune igiene orale, şi renunţarea la fumat şi reducerea consumului de alcool având în vedere că aceştia sunt doi factori de risc majori.

Bacteriile care se dezvoltă în gură ar putea creşte riscul de cancere ale capului şi gâtului, indică o nouă cercetare. Mai mult de o duzină de specii de bacterii dintre sutele care trăiesc în gură au fost asociate cu o creştere colectivă de 50% a şanselor de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase la nivelul capului şi gâtului (HNSCC). S-a demonstrat anterior că unele dintre aceste bacterii contribuie la boala parodontală, infecţii grave ale gingiilor care pot afecta maxilarul şi ţesuturile moi din jurul dinţilor.

Carcinoamele cu celule scuamoase HNSCC se dezvoltă în gură, nas şi gât, se numără printre cele mai frecvente forme de boală în Europa, cu peste 150.000 de persoane diagnosticate în fiecare an.

Aceste cancere sunt mai susceptibile de a afecta bărbaţii şi ucid mai mult de jumătate dintre pacienţi în termen de cinci ani.

În timp ce studii restrânse au asociat unele bacterii din aceste regiuni (cunoscute sub numele de microbiom oral) cu cancerele, tipurile exacte de bacterii cele mai implicate au rămas până acum neclare.

Noul studiu, condus de cercetători de la NYU Langone Health şi Centrul de Cancer Perlmutter, şi publicat vineri în revista JAMA Oncology, a constatat că 13 dintre sutele de specii de bacterii prezente în gură sunt legate de o probabilitate cu 30% mai mare de a dezvolta HNSCC. În combinaţie cu alte cinci specii care sunt adesea observate în bolile gingiilor, riscul general a crescut cu 50%.

„Aceste bacterii pot servi drept biomarkeri pentru persoanele cu risc ridicat”, a declarat într-un comunicat al universităţii Soyoung Kwak, cercetător postdoctoral la Facultatea de Medicină din cadrul NYU.

Studiul a comparat 236 de persoane cu HNSCC cu 458 de persoane fără acest cancer.

Pacienţii cu cancer au prezentat tendinţa de a avea rate mai mari de consum de tutun şi alcool, precum şi o rată mai mare a unei tulpini deosebit de periculoase de papilomavirus uman oral (HPV) - toate acestea fiind factori de risc pentru HNSCC.

Cu toate acestea, chiar şi după ce cercetătorii au ajustat în funcţie de alte aspecte, cele 13 bacterii au apărut în continuare ca factori de risc. Speciile tindeau să fie aceleaşi indiferent de locul în care persoana avea cancer, de exemplu în cavitatea bucală, faringe sau laringe.

Avertisment pentru practicarea unei bune igiene orale

Studii anterioare au sugerat că ar putea exista o legătură între sănătatea orală şi HNSCC, însă noua analiză este prima care identifică bacteriile problematice.

Cercetătorii au subliniat că studiul a fost conceput pentru a identifica corelaţii între riscul de cancer şi anumite bacterii din gură, nu pentru a stabili o legătură directă cauză-efect, ce va necesita cercetări suplimentare.

Având în vedere că rezultatele se bazează doar pe puţin peste 200 de cazuri de cancer, sunt necesare mai multe cercetări pe populaţii mai mari pentru a explora legătura dintre igiena orală şi cancerul de cap şi gât, a precizat dr. Claire Knight, de la Cancer Research UK, care nu a fost implicată în studiu.

Chiar şi aşa, cercetătorii au declarat că legătura pare suficient de puternică pentru a servi ca recomandare pentru practicarea unei bune igiene orale.

„Spălatul pe dinţi şi folosirea aţei dentare nu numai că pot ajuta la prevenirea bolii parodontale, dar pot, de asemenea, să protejeze împotriva cancerului de cap şi gât”, a precizat dr. Richard Hayes, coautor al studiului şi profesor la facultatea de medicină a NYU.

Cercetătorii îşi propun acum să identifice modul exact în care aceste bacterii contribuie la riscurile de cancer - şi cum pot fi ele oprite.

„Acum că am identificat bacteriile cheie care pot contribui la cancer, intenţionăm să explorăm mecanismele care le permit să facă acest lucru şi în ce moduri putem interveni cel mai bine”, a menţionat coautorul principal al studiului, dr. Jiyoung Ahn, specialist în cercetarea pentru sănătatea populaţiei la Centrul de cancer Perlmutter.

Medicul vertizează că, deşi riscurile suplimentare cauzate de bacterii sunt îngrijorătoare, cazurile globale de cancere din sfera ORL (cap şi gât) sunt scăzute.

Pentru a reduce riscul de a dezvolta boala, specialiştii recomandă renunţarea la fumat şi limitarea consumului de alcool având în vedere că aceştia sunt doi factori de risc majori.

viewscnt