Rezultatele studiului clinic de faza a III-a în care este testată doza booster a vaccinului candidat împotriva Covid-19 dezvoltat de companiile Sanofi şi GlaxoSmithKline (GSK) sunt aşteptate în primul trimestru al anului 2022, însă datele preliminare indică un răspuns imun solid în urma administrării dozei.
De asemenea, nu au fost identificate reacţii adverse importante la pacienţii înrolaţi în studiul clinic, potrivit celor două companii.
Iniţial, rezultatele erau aşteptate la finalul acestui an, însă cele două companii au precizat miercuri că este nevoie de testarea dozei booster pe un număr mai mare de voluntari care nu au fost infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 pentru ca rezultatele să poată fi transmise autorităţilor de reglementare în vederea unei eventuale solicităţi de autorizare.
Deocamdată, vaccinul candidat al Sanofi/GSK este testat în studii clinice de faza a III-a, nefiind aprobat de nicio autoritate de reglementare. În iulie, vaccinul a intrat în procedura de evaluare continuă de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
Vaccinul este unul recombinant cu adjuvant, o tehnologie utilizată de mult timp pentru vaccinurile gripale. Potrivit Sanofi, vaccinul este unul termostabil, ceea ce uşurează logistica necesară pentru distribuirea sa.
La finalul lunii mai, Sanofi a demarat un studiu clinic de faza a III-a în care este testat vaccinul său anti-Covid-19, dezvoltat în parteneriat cu compania britanică GSK, după ce a anunţat rezultate pozitive ale vaccinului în studiile clinice de faza a II-a.
Este al doilea vaccin anti-Covid-19 dezvoltat de Sanofi, după ce prima variantă a declanşat un răspuns imunitar considerat insuficient la persoanele în vârstă în studiile clinice de fază finală, ale căror rezultate au fost prezentate în decembrie 2020.