Spălatul pe mâini este mai eficient decât dezinfectantele pentru uciderea virusului gripal

Spălatul pe mâini este mai eficient decât dezinfectantele pentru uciderea virusului gripal

Personalul medical care foloseşte produse de dezinfectare a mâinilor este mai predispus să răspândească germeni printre pacienţi , în comparaţie cu cei care îşi spală mâinile, arată concluziile unui nou studiu.

Motivul este cauzat de faptul că mucusul pacienţilor infectaţi interferează cu abilitatea alcoolului din dezinfectant de a ajunge la concentraţiile necesare pentru uciderea virusului, se mai arată în concluziile cercetării.

”Anterior, s-a ştiut că dezinfectarea şi spălatul mâinilor cu un curăţător antiseptic au efecte similare împotriva virusului gripal. În acest studiu, arătăm că proprietăţile fizice ale mucusului protejează virusul gripal A împotriva dezactivării de către dezinfectanţii bazaţi pe etanol. Acest lucru creşte riscul de transmisie şi împiedică eradicarea infecţiilor obţinute din sistemul de sănătate”, a spus dr. Ryohei Hirose de la Kyoto Prefectural University of Medicine, Japonia, ce a condus studiul, citat de Reuters.

Cercetătorii au efectuat o serie de teste în laborator şi simulări pe calculator pentru a examina cât de mult din virus a rămas după expunerea atât la un dezinfectant bazat pe etanol, cât şi la spălatul pe mâini cu o substanţă antiseptică.

Virusul gripal A este cel mai comun tip de gripă senzonieră. Virusul gripal din mucusul umed al pacienţilor infectaţi nu a fost distrus după expunerea de două minute la dezinfectant – a durat în jur de 4 minute pentru ca virusul să fie complet dezactivat, în comparaţie cu doar 30 de secunde în cazul spălatului pe mâini.

Pentru a vedea cum mucusul ar putea îngreuna combaterea gripei,cercetătorii au pus pe degetele voluntarilor fie mucus fie o soluţie salină ce conţine gripa. Apoi, au testat care a fost durata de timp necesară pentru ca virusul să nu mai fie contagios.

Dezinfectantul bazat pe etanol a putut distruge virusul din soluţia salină în 30 de secunde şi de asemenea a putut dezactiva virusul din mucus uscat în aproape 8 secunde. Dar în cazul mucusului umed a durat aproape trei minute.

Cheia eficienţei a fost atingerea unei concentraţii de alcool de peste 30%, ceea ce s-a întâmplat mai încet în cazul constistenţei gelatinoase a mucusului proaspăt.

Aceste rezultate arată că până ca mucusul infecat să fie complet uscat, virusul gripal activ poate exista în continuare pe mâini şi degete chiar şi după utilizarea dezinfectantului, au explicat cercetătorii.

Mucusul ce conţine virusul gripal poate avea nevoie de mai mult de jumătate de oră pentru a se usca. Oricum, spălatul pe mâini a putut distruge eficient virusul atât în cazul mucusului uscat, cât şi al celui umed.

viewscnt