Lucrul la birou pe tot parcursul zilei poate să nu fie la fel de rău pentru sănătatea inimii şi longevitatea ca şederea în faţa unui televizor după orele de muncă, arată concluziile unui studiu realizat în SUA, care sugerează că nu toate tipurile de şedere sunt la fel de dăunătoare.
"Am auzit tot mai mult despre modul în care sedantarismul este noul fumat şi există dovezi care să sugereze că există multe riscuri adverse de sănătate asociate cu un timp de şedere prelungit. Cu toate acestea, până acum nu a fost clar dacă orice şedere este la fel de nocivă. Acest studiu sugerează că ar trebui să ne concentrăm mai mult pe petrecerea timpului liber, în special pe timpul vizionării televiziunii, decât pe şedere în general", a declarat Jeanette Garcia, cercetător la Universitatea Florida Central din Orlando care a condus cercetarea, citată de Reuters.
Aproape o treime din cei 3.592 de adulţi afro-americani implicaţi în studiu s-au uitat la televizor mai mult de patru ore pe zi. O altă treime dintre ei au petrecut două până la patru ore zilnic în faţa televizorului, în timp ce restul au vizionat programele TV mai puţin de două ore pe zi.
Cercetătorii au urmărit participanţii pentru o perioadă medie de 8,4 ani. În timpul studiului, 205 de persoane au decedat şi 129 au avut evenimente cardiace cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
Comparativ cu cei care au stat zilnic mai puţin de două ore în faţa televizorului, cei care au petrecut mai mult de patru ore au avut cu 49% mai multe şanse de a muri sau de a avea un eveniment cardiovascular.
Dar efectele negative ale televiziunii asupra sănătăţii au afectat doar persoanele care nu au făcut exerciţiile fizice săptămânale recomandate pentru o sănătate optimă: 150 de minute de activitate fizică moderată sau uşoară sau 75 de minute de exerciţii în forţă.
Nu a existat nici o diferenţă semnificativă în funcţie de câte ore au petrecut oamenii la locul de muncă, care să asocieze munca de birou cu un risc crescut de deces sau de accident vascular cerebral, mai afirmă autorii cercetării.