Un studiu, publicat miercuri, a constatat că statul pe scaun mai mult de 10 ore pe zi a crescut atât riscul de boli cardiovasculare, cât şi riscul de incidenţă ortostatică.
Statul în picioare a câştigat popularitate în rândul persoanelor care doresc să compenseze efectele nocive ale unui stil de viaţă sedentar, adesea cauzat de petrecerea unui timp îndelungat, zilnic, stând în faţa calculatorului, a televizorului sau la volan.
Birourile în picioare au devenit o opţiune populară printre lucrătorii de birou, iar în alte industrii, cum ar fi comerţul cu amănuntul, lucrătorii pot opta să stea în picioare în loc să stea jos.
Astfel de eforturi însă ar putea să nu producă rezultatul scontat. O nouă cercetare a Universităţii din Sydney (Australia) a arătat că, pe termen lung, statul mai mult în picioare în comparaţie cu statul pe scaun nu îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară (boli coronariene, AVC şi insuficienţă cardiacă) şi ar putea creşte riscul de probleme circulatorii legate de statul în picioare, cum ar fi venele varicoase şi tromboza venoasă profundă.
Un studiu, publicat miercuri în revista International Journal of Epidemiology, a constatat, de asemenea, că statul pe scaun mai mult de 10 ore pe zi a crescut atât riscul de boli cardiovasculare, cât şi riscul de incidenţă ortostatică, consolidând necesitatea unei activităţi fizice mai intense pe parcursul zilei.
Cercetarea notează, de asemenea, că statul în picioare mai mult nu a fost asociat cu un risc sporit de boli cardiovasculare.
Studiul a fost realizat pe baza datelor privind afecţiunile cardiace incidente şi bolile circulatorii obţinute pe o perioadă de şapte până la opt ani de la 83.013 adulţi din Regatul Unit care nu sufereau de afecţiuni cardiace la momentul iniţial, măsurate cu ajutorul unor dispozitive purtate la încheietura mâinii, similare unui smartwatch.
Autorul principal de la Facultatea de Medicină şi Sănătate şi directorul adjunct al Centrului de cercetare Charles Perkins Mackenzie dr. Matthew Ahmadi, a subliniat că există şi alte modalităţi pentru cei cu un stil de viaţă sedentar de a-şi îmbunătăţi sănătatea cardiovasculară.
„Principala concluzie este că statul în picioare prea mult timp nu va compensa un alt stil de viaţă sedentar şi ar putea fi riscant pentru unele persoane în ceea ce priveşte sănătatea circulatorie. Am constatat că statul în picioare mai mult nu îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară pe termen lung, şi creşte riscul de probleme circulatorii”, a declarat dr. Ahmadi, într-un comunicat.
În timp ce cercetătorii au constatat că nu au existat beneficii pentru sănătate obţinute din statul mai mult în picioare, ei au avertizat împotriva şederii pe perioade lungi, recomandând ca persoanele care sunt sedentare în mod regulat sau stau în picioare pentru perioade lungi de timp să programeze mişcări regulate pe parcursul zilei.
„Pentru persoanele care stau pentru perioade lungi în mod regulat, inclusiv o mulţime de mişcare incidentale pe tot parcursul zilei şi exerciţii structurate pot fi o modalitate mai bună de a reduce riscul de boli cardiovasculare”, a adăugat profesorul Emmanuel Stamatakis, directorul Hub-ului de cercetare Mackenzie Wearables.
„Luaţi pauze regulate, plimbaţi-vă, mergeţi la o întâlnire pe jos, folosiţi scările, luaţi pauze regulate atunci când conduceţi pe distanţe lungi sau folosiţi ora de prânz pentru a vă îndepărta de birou şi a face puţină mişcare”, a spus el.
O altă cercetare a celor doi autori, publicată la începutul anului a constatat că aproximativ 6 minute de exerciţii fizice viguroase sau 30 de minute de exerciţii fizice moderate până la viguroase pe zi ar putea contribui la reducerea riscului de boli de inimă chiar şi la persoanele care erau foarte sedentare timp de mai mult de 11 ore pe zi.