Un stil de viaţă sănătos ar putea reduce riscul genetic de demenţă, conform unei noi cercetări.
Studiul a fost condus de Universitatea din Exeter şi prezentat la Conferinţa Internaţională a Asociaţiei pentru Alzheimer din Los Angeles. Cercetarea a arătat că riscul de demenţă a fost cu 32 de procente mai mic la persoanele cu un risc genetic ridicat dacă au avut un stil de viaţă sănătos, în comparaţie cu cei cu un stil de viaţă nesănătos.
Participanţii cu riscul genetic ridicat şi un stil de viaţă nefavorabil au fost de aproape trei ori mai predispuşi să dezvolte demenţă, în comparaţie cu cei cu un risc genetic scăzut şi un stil de viaţă favorabil.
"Acesta este primul studiu care analizează cum poţi influenţa riscul genetic pentru demenţă trăind un stil de viaţă sănătos. Descoperirile noastre sunt deosebite pentru că arată că putem face lucruri pentru a reduce riscul genetic pentru demenţă. Un stil de viaţă sănătos a fost asociat cu un risc scăzut de demenţă, indiferent de riscul genetic", a spus autoarea principală dr. Elbieta Kuma de la Şcoala Medicală a Universităţii din Exeter, citată de sciencedaily.com.
În studiu s-au analizat date de la 196.383 de adulţi europeni cu vârsta de peste 60 de ani existente în reţeaua de la UK Biobank. Cercetătorii au identificat 1.769 de cazuri de demenţă pe o perioadă de urmărire de opt ani. Echipa a grupat participanţii în persoane cu risc genetic pentru demenţă ridicat, mediu şi scăzut.
Pentru a evalua riscul genetic, cercetătorii au analizat datele publicate anterior şi au identificat toţi factorii de risc cunoscuţi pentru boala Alzheimer.
Pentru a evalua stilul de viaţă, au grupat participanţii în categorii favorabile, medii şi nefavorabile, în baza dietei lor, activităţii fizice, fumatului şi consumului de alcool. Cercetătorii au luat în considerare lipsa fumatului în momentul studiului, activitatea fizică regulată, dieta sănătoasă şi consumul moderat de alcool drept comportamente sănătoase şi au descoperit că un stil de viaţă sănătos a fost asociat cu un risc redus de demenţă printre toate grupurile cu risc genetic.