Cercetătorii au stabilit că o concentrare puternică a stimulării magnetice non-invazive pe o anumită zonă a creierului poate îmbunătăţi simptomele tulburării obsesive compulsive. Această descoperire deschide calea pentru un nou tratament adresat în special bolnavilor care nu răspund la terapia convenţională. Lucrarea a fost prezentată la Conferinţa Colegiului European de Neuropsihofarmacologie, de la Copenhaga.
Tulbirarea obsesiv-compulsivă este definită în general prin gânduri recurente sau comportamente repetitive excesive pe care un individ se simte determinat să le îndeplinească. Aproximativ 12 adulţi dintr-o mie sunt diagnosticaţi anual cu tulburare obsesiv- compulsivă, iar 2,3% dintre adulţi vor suferi o astfel de tulburare la un moment dat în viaţa lor.
În general, tulburarea obsesiv-compulsivă este tratată prin terapia de expunere şi prevenire a răspunsului (care expune pacientul la conţinutul obsesiilor sale fără a efectua compulsiile) şi prin medicamente, cum ar fi inhibitorii selectivi de recaptare a serotoninei, de exemplu, fluoxetină (Prozac / Sarafem) sau sertralină (Paxil) sau clomipramină (Anafranil).
Însă între o treime şi jumătate dintre pacienţi nu răspund bine la aceste tratamente, susţin specialiştii.
Stimularea magnetică transcraniană profundă este un tip de tehnică de stimulare a creierului în care câmpurile magnetice sunt generate de o bobină plasată pe scalp. Aceste câmpuri activează circuitele neuronale din zona ţintă a creierului, ceea ce duce la îmbunătăţirea simptomelor. Procedeul este utilizat clinic pentru tratamentul unor cazuri dificile de depresie.
Dr. Lior Carmi, de la Centrul medical Chaim Sheba din Israel, a condus un grup internaţional de oameni de ştiinţă într-un studiu controlat randomizat multicentric, distribuit în 11 centre. În cadrul acestuia, 99 de pacienţi cu tulburări obsesive compulsive au fost repartizaţi fie pentru a fi trataţi prin stimularea magnetică transcraniană profundă, fie pentru a primi un tratament fictiv. Toţi pacienţii din studiu nu au răspuns anterior tratamentului standard.
"Un punct interesant în legătură cu acest proces este că am provocat în mod deliberat pacienţii cu aproximativ 5 minute înainte de fiecare sesiune de stimulare magnetică transcraniană profundă. Am făcut acest lucru prin adaptarea unei provocări pentru fiecare pacient în funcţie de propriile sale obsesii, deoarece este important că circuitele obsesiv- compulsive să fie active", a precizat dr Carmi, citat de sciencedaily.com.
Sesiunile au constat în 6 săptămâni de tratament zilnic prin metoda stimulării magnetice transcraniane profunde la o intenzitate de 20 Hz, axat pe anumite zone ale creierului legate de tulburarea obsesiv-compulsivă.
Gradul de răspuns a fost măsurat folosind chestionarul general acceptat Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale.
După 6 săptămâni, 38% dintre cei trataţi au răspuns la tratament. Aceştia au arătat o reducere medie de peste 30% în severitatea simptomelor, spre deosebire de 11% dintre pacienţii care au primit tratamentul fictiv.
La o lună după terminarea tratamentului, rata de răspuns a fost de 45,2% în grupul activ faţă de 17,8% în grupul fictiv. Aproximativ o treime atât din grupul tratat, cât şi din cel netratat s-au plâns de dureri de cap, dar doar 2 au renunţat la proces din cauza durerii.