Oamenii se gândesc în general la stres şi anxietate ca la concepte negative, dar în timp ce atât stresul, cât şi anxietatea pot ajunge la niveluri nesănătoase, psihologii ştiu de mult timp că niciuna nu se poate evita - şi că adesea joacă un rol pozitiv, nu dăunător, în viaţa de zi cu zi, conform unei prezentări de la convenţia anuală a Asociaţiei Psihologice Americane.
”Mulţi americani se simt acum stresaţi în legătură cu a fi stresaţi şi anxioşi în legătură cu a se simţi anxioşi. Din păcate, la momentul în care cineva apelează la ajutor profesional, stresul şi anxietatea deja au ajuns la niveluri nesănătoase”, a spus dr. psiholog Lisa Damour, citată de sciencedaily.com.
Stresul apare de obicei când persoanele se află la capătul abilităţilor lor - când se forţează sau sunt forţaţi de circumstanţe să se întindă peste limitele lor familiare, conform lui Damour. De asemenea, este important să înţelegem că stresul poate rezulta atât din evenimente negative, cât şi pozitive. De exemplu, o concediere este stresantă, dar şi aducerea acasă a unui bebeluş pentru prima dată.
Vederea anxietăţii ca fiind uneori folositoare şi protetivă permite oamenilor să o folosească corespunzător. De exemplu, Damour a spus că adesea le spune adolescenţilor cu care lucrează să fie atenţi dacă încep să se simtă anxioşi la o petrecere, pentru că nervii lor i-ar putea alerta în legătură cu o problemă.
”În mod similar, dacă o clientă spune că este îngrijorată în legătură cu un test pentru care urmează să înveţe, o reasigur rapid că are reacţia corectă şi că se va simţi ma bine odată ce îşi va citi cărţile”, a spus ea.
Acest lucru nu înseamnă că stresul şi anxietatea nu pot fi dăunătoare. Stresul poate deveni nesănătos dacă este cronic (fără posibilitatea de recuperare) sau dacă este traumatic (psihologic catastrofic).
”Cu alte cuvinte, stresul provoacă daunele atunci când depăşeşte nivelul la care o persoană îl poate absorbi sau folosi rezonabil pentru a forma o putere psihologică. În mod similar, anxietatea devine nesănătoasă când alarma sa nu are niciun sens. Uneori, oamenii se simt constant anxioşi fără niciun motiv. În alte situaţii, alarma nu are nicio legătură cu ameninţarea, cum ar fi atunci când un student are un atac de panică legat de un test minor”, a adăugat.
Stresul şi anxietatea netratate pot provoca dureri persistente, dar de asemenea pot contribui mai multor simptome suplimentare psihologice şi medicale, cum ar fi depresia şi un risc crescut de boli cardiovasculare.