Studierea ARN-ului a dovedit că testele de urină pot detecta timpuriu bolile, permiţând evitarea biopsiilor invazive

Studierea ARN-ului a dovedit că testele de urină pot detecta timpuriu bolile, permiţând evitarea biopsiilor invazive

Depistarea precoce este esenţială în ceea ce priveşte vindecarea unor boli precum diabetul sau cancerul, însă nu toată lumea are acces uşor la instrumentele de screening. Pentru problemele din tractul genito-urinar (care include rinichii, prostata şi vezica urinară), furnizorii de servicii medicale utilizează de obicei o combinaţie de instrumente de screening, inclusiv teste de sânge, imagistică şi examinări fizice. Oamenii de ştiinţă lucrează acum la un instrument şi mai simplu de analiză a urinei, pentru depistarea bolilor înainte ca acestea să devină o problemă.

Conform unui studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea Texas din Arlington (UTA), fundaţia Chan-Zuckerberg Biohub şi Universitatea Stanford, studierea ARN-ului (un tip de material genetic) şi a altor substanţe din urină poate arăta modificări ale tipurilor de celule, dezvăluind semne timpurii de cancer şi alte boli.

Această metodă ar putea ajuta clinicienii să detecteze problemele mai devreme, când acestea sunt mai uşor de tratat fără proceduri invazive.

Standardul de aur actual pentru detectarea multor afecţiuni ale tractului genito-urinar este o biopsie în care se îndepărtează puţin ţesut în timpul unui examen rectal şi se trimite la laborator pentru analiză.

„Natura invazivă a testului îi poate speria pe unii oameni de la obţinerea îngrijirii de care au nevoie”, a declarat miercuri Joseph Buonomo, profesor asistent de chimie la UTA şi unul dintre autorii studiului, într-un comunicat.

„Cercetarea noastră preliminară arată că studierea ARN-ului din urină poate detecta unele afecţiuni în stadiile lor incipiente, când acestea sunt uşor - şi eficient din punct de vedere al costurilor - gestionate”, a precizat cercetătorul.

În cadrul studiului, echipa a colectat probe de urină de la două grupuri de persoane - sănătoase şi cu pietre la rinichi.

Cercetătorii au prelevat două tipuri de ARN din urină - ARN fără celule, care pluteşte liber în urină, şi ARN sedimentar, care provine din particule solide.

Tipurile de ARN au fost apoi secvenţiate şi analizate, comparând specimenele de la persoanele sănătoase cu cele cu pietre la rinichi. Ei au constatat că analizele avansate de urină au identificat modele în celule care indică dacă o persoană are o boală.

„Suntem încântaţi de această nouă cercetare, deoarece poate duce la instrumente de screening noi, mai simple, care pot ajuta la detectarea bolilor vezicii urinare, rinichilor şi prostatei”, a precizat Buonomo.

Deşi cohorta noastră de pacienţi a fost mică, aceasta pune bazele dezvoltării unui tip de „biopsie lichidă neinvazivă”, care va fi utilizată pentru a urmări evoluţia unor afecţiuni precum calculii renali, diabetul şi cancerul, utilizând urina în locul specimenelor chirurgicale, a menţionat cercetătorul.

Următoarea etapă a cercetării, constă în dezvoltarea unor tehnici avansate de învăţare automată pentru a ajusta în continuare tipurile de diferenţe care pot fi detectate atunci când se compară semnăturile ARN şi cele proteice ale persoanelor sănătoase cu cele ale persoanelor cu boli diagnosticate.

Cercetătorii speră că identificarea unor biomarkeri suplimentari va deschide calea pentru proceduri de diagnosticare mai simple şi mai puţin invazive în viitor.

Cercetarea a fost publicată în revista Clinical Chemistry, şi este este disponibilă şi online pe site-ul arXiv.

viewscnt