Studiu: Apa de gură reduce beneficiile exerciţiilor fizice prin blocarea scăderii tensiunii arteriale

Studiu: Apa de gură reduce beneficiile exerciţiilor fizice prin blocarea scăderii tensiunii arteriale

Oamenii de ştiinţă a arătat că efectul de scădere a tensiunii arteriale generat de exerciţiile fizice este redus semnificativ când oamenii folosesc apă de gură, în loc de apă – ceea ce arată importanţa bacteriilor orale în sănătatea cardiovasculară.

Studiul a fost efectuat de University of Plymouth în colaborare cu Centrul de Reglare Genomică din Barcelona, Spania şi a fost publicat în jurnalul ”Free Radical Biology and Medicine”.

Exerciţiile reduc tensiunea arterială – dar activitatea bacteriilor din gură ar putea determina dacă avem parte sau nu de acest beneficiu.

Cercetătorii au sugerat că personalul medical ar trebui să fie atent la mediul bacterian oral când recomandă intervenţii ce implică activitate fizică pentru tensiunea arterială ridicată.

Este deja cunoscut că, vasele sanguine se deschid în timpul exerciţiilor fizice, având în vedere că producţia de oxid nitric creşte diametrul vaselor de sânge (vasodilatare), ceea ce creşte circulaţia fluxului sanguin către muşchii activi. Ceea ce a rămas un mister este cum circulaţia sângelui rămâne ridicată după exerciţii, declanşând în schimb un răspuns de scădere a tensiunii arteriale numită hipotensiune post-exerciţii.

Cercetările anterioare au sugerat că oxidul nitric nu a fost implicat în acest răspuns, ci doar în timpul exerciţiior – dar noul studiu revizuieşte aceste perspective. Totul are de a face cu oxidul nitric ce se degradează într-un compus numit nitrat, care s-a crezut că nu are nicio funcţie în corp. Dar cercetările din ultimii ani au arătat că nitratul poate fi absorbit în glandele salivare şi excretat cu saliva în gură, iar unele specii de bacterii din gură pot folosi nitratul transformându-l în nitrit – o moleculă foarte importantă ce poate spori producţia oxidului nitric în corp.

"Atunci când nitritul din salivă este înghiţit, o parte din această moleculă este absorbită rapid în circulaţie şi redusă înapoi la oxidul nitric, ceea ce ajută la menţinerea lărgirii vaselor sanguine şi duce la o scădere susţinută a tensiunii arteriale după exerciţii fizice. Am vrut să vedem dacă blocarea abilităţii nitratului de a se transforma în nitrit prin inhbarea bacteriilor orale ar avea vreun efect asupra hipotensiunii post-exerciţii”, a spus autorul principal dr. Raul Bescos, lector de dietetică şi fiziologie la University of Plymouth, citat de sciencedaily.com.

23 de adulţi sănătoşi au fost rugaţi să alerge pe o bandă pentru un total de 30 de minute în două ocazii separate, iar după au fost monitorizaţi pentru două ore.

La 30, 60 şi 90 de minute după exerciţiu au fost rugaţi să îşi clătească gura cu un lichid – fie apă de gură antibacteriană (0,2% chlorhexidine) sau un placebo ce reprezintă apă cu aromă de mentă.

Tensiunea arterială a fost măsurată şi au fost luate mostre de salivă şi sânge înainte de exerciţiu şi la 120 de minute după. Nu au fost permise alimente sau băuturi cu excepţia apei în timpul exerciţiului şi perioadei de recuperare şi niciunul din participanţi nu a avut afecţiuni ale sănătăţii orale.

Studiul a arătat că atunci când participanţii s-au clătit cu placebo, reducerea medie a tensiunii arteriale sistolice a fost de 5,2 mmHg la o oră după exerciţiu. Oricum, atunci când s-au clătit cu apa de gură antibacteriană, tensiunea arterială sistolică medie a fost de -2,0 la acelaşi moment.

Tensiunea arterială sistolică se referă la cel mai ridicat nivel al tensiunii arteriale atunci când inima se strâne şi pulsează sângele în corp.

Aceste rezultate au arătat că efectul de scădere a tensiunii arteriale al exerciţiului a fost diminuat cu mai mult de 60% în prima oră de recuperare şi a dispărut complet la două ore după exerciţiu când participanţii au folosit apa de gură antibacteriană.

De asemenea, cercetările anterioare au sugerat că sursa principală a nitritului în circulaţie după exerciţiu a fost oxidul nitric format în timpul exerciţiului în celulele endoteliale, iar conform noului studiu, atunci când participanţilor li s-a dat apă de gură, nivelurile de nitrit din sânge nu au crescut după exerciţiu.

Creşterea a fost înregistrată doar când participanţii au folosit placebo, indicând că bacteriile orale sunt o sursă cheie a acestei molecule în circulaţie, cel puţin în prima perioadă a recuperării după exerciţiu.

Aceste descoperiri arată că sinteza nitritului de căte bacteriile orale este foarte importantă în reacţia corpului după exerciţiu în prima perioadă a recuperării, susţinând o tensiune arterială scăzută şi o oxigenare mai bună a muşchilor.

Următorul pas este de a investiga mai detaliat efectul exerciţiilor fizice asupra activităţii bacteriilor orale şi compoziţia bacteriilor orale pentru indivizii aflaţi la un risc cardiovascular ridicat, au mai afirmat autorii studiului.

viewscnt